Politikerne påstår, at den nye indvandringsprøve har til formål at sikre ægtefæller en hurtig og god integration i Danmark.
Men hvis man spørger Susanne Schmidt Sørensen, som er integrationskonsulent i Folkeinformation, er årsagen en helt anden: 
Politikerne vil helst kun have indvandrere ind via ægtefællesammenføring, hvis de har rigtig gode hjerner. Er man traumatiseret, analfabet, har lært et andet alfabet end det latinske, eller bare er blevet en smule gammel, så er der ikke mange muligheder for at bestå prøven, mener hun.
Politikerne siger, at prøven skal sikre en hurtig integration?
"Ja, det er det, de siger, men jeg vurderer det sådan, at de vil forhindre bestemte grupper i at komme ind," siger integrationskonsulenten.
En af udfordringerne er – som vi omtalte i denne artikel – at man i alt har fire uger til at lære et sprog helt forfra, og i løbet af de fire uger skal der også afsættes tid til selve prøven og til at rejse hjem igen. 
Hvordan skal de have en chance?
"De færreste har chancen for at forberede sig i hjemlandet. Hvis det eksempelvis er en somalier, som skal sammenføres med sin ægtefælle, er denne typisk flygtet til Etiopien. Hvordan skal man fra Etiopien eller Somalia have chance for at høre det danske sprog eller sætte sig ind i danske samfundsforhold," spørger integrationskonsulent Susanne Schmidt Sørensen.
"Jeg er sikker på, at jeg ikke ville kunne bestå prøven, hvis jeg skulle bestå en prøve i et land med et andet alfabet!" siger konsulenten, som ikke har hørt om, at andre lande har sat tilsvarende barrierer op for familiesammenføring. 
"Ud fra et humanistisk synspunkt har jeg ikke noget godt at sige om det her!"
De unge og de rige
"Groft sagt vil Danmark kun lukke de unge og de rige ind," lyder hendes polemiske kommentar. Selv om sætningen her ligner en floskel, så er der noget om det, påpeger hun:
"Der skal unge hjerner til at lære alt dette på under fire uger. Man skal også være rig for at have råd til at købe rejse og visum, betale 3000 kr. for prøven – og risikere at betale det samme igen, hvis man ikke består prøven."
Politikerne tæt på indrømmelse
Politikerne er snublende tæt på at erkende, at de kun ønsker unge, friske hjerner ind i landet. Her er begrundelsen fra Venstre og Dansk Folkeparti, der foreslog stramningen:
"De udlændinge, der nu skal bestå indvandringsprøven, vil ifølge V og KF være bedre rustet til at deltage i integrationsforløbet og blive integreret i det danske samfund. Modsat må de, der ikke kan bestå indvandringsprøven, antages at have meget vanskeligt ved at gennemføre integrationsforløbet og blive integreret i Danmark." (uddrag af betænkningen til forslaget)
Sagen endte i øvrigt med, at også S og SF stemte for stramningen.
Læs om indvandringsprøven her
Du kan deltage i et informationsmøde om de nye regler på tirsdag i Foreningernes Hus i Gellerup. Læs om mødet her.

Borgerportalen vil gerne i kontakt med familier, der skal søge ægtefællesammenføring efter den nye ordning, som træder i kraft 1. november. Skriv venligst til birger@bydele.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.