Hver anden mand med mellemøstlig eller tyrkisk baggrund ryger cigaretter, mens det kun gælder for hver fjerde etnisk danske mand. Deres familier vil rigtig gerne have dem til at stoppe, men i nydanskernes netværk er der ingen, der bakker op om, at de skal ryge mindre.

Sygeplejerske Marianne Viskum, Folkesundhed i Århus Kommune, har på under et år talt med 200-300 mænd i vestbyen der ryger og gerne ville ryge mindre eller helt holde op.
Hun er sygeplejerske og rygestopvejleder, og siden januar har hun to gange om ugen siddet på et kontor i den del af bazaren, hvor der færdes mange rygende mænd – nemlig i cafemiljøet til venstre for hovedindgangen. Selv om der er rygeforbud i hele bazaren, overholdes det på ingen måde. Mange finder ind til Marianne Viskum for at snakke om især rygning, herunder også en del med hashmisbrug.

"Jo, de ved godt, at rygning truer deres helbred, og mange vil også gerne gøre noget ved det. Mange har haft et hårdt liv og har det stadig, og de er et andet sted i rygekulturen, end mange etnisk danske mænd er. De har eksempelvis ikke opbakning fra andre mænd til at stoppe, så de står ofte alene med problemet," siger Marianne Viskum.

Finder selv på at kvitte cigaretter
"Jeg giver dem en viden om, hvordan de kan nedsætte forbruget ved at tage små skridt. Gennem samtalen er det ofte dem selv, der finder på nogle metoder, eksempelvis at lade være med at tage cigaretter med i bazaren eller vente med at ryge, til de har spist."

Ud af de flere hundrede, hun har talt med, har hun aftalt konkrete rygestop-forløb med 15-20 mænd. Det er også lykkedes nogle af dem at stoppe helt med rygning, men typisk handler det om at "så et frø" og kvitte nogle af cigaretterne.

Marianne Viskum spørger de indvandrere, der har et hashmisbrug, om hun må kontakte Misbrugscentret, der også kommer i bazaren en gang om ugen. I så fald er det Misbrugscentret, der har kontakten til personen.

Lavt forbrug hos somaliere

Cigaretforbruget svinger meget efter nationalitet. Som omtalt ryger hver anden mand med tyrkisk og med mellemøstlig baggrund. Derefter kommer mænd fra Ex-Jugoslavien, (42 procent), Iran (40), Pakistan (36), Irak (34) og Danmark (26). Blandt somaliske mænd er det "kun" 22 procent, der ryger.

Blandt kvinderne er rygerne i klart mindretal, og blandt pakistanske kvinder er det kun to procent, der ryger. De fleste rygere blandt kvinder er mellemøstlige (30 procent).
Tallene stammer fra en stor undersøgelse fra Center for Folkesundhed, hvor etniske minoriteters sundhed er kortlagt og sammenlignet med etniske danskere..

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.