De unge artister fra Cirkus Tværs drager til sommer mod Syrien for at lave cirkus med en lokal cirkusskole fra Damaskus.

Sammen skal artisterne lave forestillinger i tre mindre landsbyer uden for Damaskus.

Som kronen på værket afholder Cirkus Tværs en stor forestilling på et teater inde midt i Damaskus, inden de tager hjem til Danmark igen.

Ingen tradition for cirkus
Trille Lucassen, der er direktør for Cirkus Tværs har sammen med Gøglerskolen startet den syriske cirkusskole op i november 2009.

”I mellemøsten er der ingen tradition for cirkus, så det har været en stor udfordring at få det op at stå. Særligt har det været en udfordring at få mænd og kvinder og forskellige etniske grupper til at arbejde tæt sammen uden gnidninger. Men også den arabiske stolthed har voldt problemer, da mange ikke føler, at det er okay at fejle. Og det kan man altså ikke undgå, når man laver cirkus,” fortæller Trille Lucassen.

Efterhånden kører det dog godt dernede. Cirkusskolen har otte meget engagerede instruktører og er efterhånden selvkørende.

Syriske instruktører kommer til Gellerup
Midt i juni kommer de otte instruktører fra den syriske cirkusskole så til Gellerup for at undervise børnene fra Cirkus Tværs.

Instruktørerne skal være i Danmark i nogle uger, hvor de både skal undervise og med Cirkus Tværs ud at optræde på Archauz og flere andre steder.

”Både børn og forældre glæder sig utrolig meget til det kommende samarbejde med cirkusskolen i Syrien. Flere forældre har også tilbudt at tage med derned og hjælpe til under opholdet,” fortæller Trille Lucassen.

Hun forklarer, at det ellers har været svært at få særligt forældre med arabisk baggrund til at være aktive i Cirkus Tværs, men at Damaskus-projektet ser ud til at få forældrene engagerede på en helt ny måde. 

Damaskus kalder
Ugen efter at de syriske instruktør er taget hjem, tager 15 af de 35 børn fra Cirkus Tværs så til Damaskus sammen med deres instruktører.

Her skal de lave cirkus i tre mindre landsbyer, hvor der normalt ikke sker så meget. De slutter turen af med en stor cirkusforestilling inde på et teater i Damaskus, hvorefter de vender næsen mod Danmark.

”Cirkus kan noget ganske specielt. Det binder folk sammen på en måde, så de glemmer alt om hudfarve, nationalitet, religion og køn.  Det er et fantastisk værktøj til social opdragelse og til at skabe et sammenhold af kaliber. En respektfuld omgangstone er nødvendig, når man arbejder så tæt sammen, som man gør i cirkus,” fortæller Trille Lucassen.
Læs mere om Cirkus Tværs
Besøg deres hjemmeside
Læs artikel 1 og artikel 2 om Damaskus-projektet skrevet af Århus Stiftstidende

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.