En ny bog for lærere og pædagoger kritiserer Aarhus Kommunes spredning af børn, og den manglende modersmålsundervisning. Bogen bringer eksempler fra blandt andet Gellerup, hvorfra skolebørn sendes til andre skoler for at lære dansk.
Bogen hedder "Uhørte Stemmer" og er skrevet af Lene Timm og Bergthora Kristjansdottir, der har interviewet forældre og børn. 
Solveig Munk fra Enhedslisten har læst den og har lagt en anmeldelse ud på Facebook. Enhedslisten er det eneste parti i byrådet, som går imod busning af børn, og bogen er vand på Solveig Munks mølle. Hun skriver blandt andet om dette eksempel:
"En lille dreng på 7 år består ikke Århus Kommunes sprogtest og tvinges til at gå i en skole, hvor han skal bruge 1½ times buskørsel om dagen på at komme frem og tilbage. Drengens mor fortæller i bogen, at han slås med store drenge i bussen, græder om morgenen, når han skal af sted, klager over hovedpine og er begyndt at tisse i sengen. Når han er hjemme kl. 16.45 efter en lang dag, startende med at han steg på bussen kl. 7.15, så falder han ofte omkuld af træthed."
Drengen må ikke lære dansk som andetsprog på sin nærliggende distriktsskole, som ligger i 5 minutters cykelafstand, fra hjemmet. Drengen har det problem, at han er vokset op med et andet modersmål end dansk….Selvfølgelig fordi mor, far og barn bedst taler sammen sådan.  Drengen ender faktisk med at føle, at det er hans egen skyld, at han ikke kunne bestå sprogtesten, og at han er anderledes."
Diskriminerende politik
Solveig Munk kommenterer også bogens afsnit om manglende modersmålsundervisning. Forfatterne til bogen arbejder på Professionshøjskolen UCC og har i flere bøger dokumenteret, hvordan den manglende modersmålsundervisning for tosprogede børn med oprindelse uden for EU. Grønlandske og færøske børn har krav på modersmålsundervisning – børn med herkomst uden for EU får ikke.

Solveig Munk skriver:
"Forfatterne peger på, at samfundets således manglende anerkendelse af tosprogede går ud over børnenes skoleresultater, og bidrager til, at de føler sig mindre værd og gør dem flove over deres forældres sprog."

"Bogen burde være pligtlæsning for vores nye undervisningsminister," slutter hun anmeldelsen og oplyser på sin Facebookprofil, at hun da også har sendt sin anmeldelse til minister Christine Antorini (S).

”Uhørte stemmer” er udgivet på VIA SYSTEME 2011.

Læs om bogen på forlaget

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.