En håndfuld drenge fra Gellerup arbejder hårdt for at starte deres egen virksomhed. En pose penge er guleroden i et projekt, som Dansk Flygtningehjælp og Unge4Unge under HotSpot samarbejder om.
”Mind your own business” hedder projektet, som allerede har foldet sig ud andre steder, i et samarbejde med erhvervslivet og frivillige. Formålet er at styrke etniske minoritets-drenges faglige og sociale kompetencer og relationer.
Projektkoordinator Nanna Jochumsen og projektmedarbejder Nitesh Parwana holder møde med en gruppe drenge i Gellerup. Drengene fortæller om deres drømme og ideer til at starte en micro-virksomhed med et produkt, de rent faktisk kan sælge i den virkelige verden.
Den helt rigtige energi
”Jeg vil få lavet tryk på nogle t-shirts, hvor der skal stå noget om Palæstina. Sådan nogle vil der være stor efterspørgsel efter her i Gellerup,” siger Mazen El-Khatib, som har arbejdet i en tøjforretning inde i byen i et par år.
 ”Jeg kan høre, at I allerede har den helt rigtige energi. Og i det her forløb kan I lære mange ting. Men I skal være klar over, at det er rigtigt hårdt arbejde at starte sin egen virksomhed,” siger Nitesh Parwana.
Han sætter drengene i gang med en brainstorm om ideer til virksomheden, de skal udvikle og starte sammen. Til det får de 25.000 kroner, som er doneret af TrygFonden. Midt i november skal de præsentere deres virksomhedsplan for virksomhedsledere, frivillige og eksperter. I maj 2013 skal virksomheden være i gang.
Godt med social ansvarlighed
”Jeg har gået på handelsskole og er på kontanthjælp, og det her er virkelig noget, jeg gerne vil. Jeg synes, at nyt tøj kunne være fedt. Trykket skal være om noget arabisk, som Palæstina,” siger Jossef Chabbi.
”Jeg vil satse på kvalitets-tøj, som skal markedsføres af nogle kendte, f.eks. Outlandish. Tøjet skal sælges fra standere, ved festivaler og i byen. Trykket på tøjet skal handle om lande i krig eller med fødevaremangel,” siger Mazen El-Khatib.
Drengene snakker om, at noget af overskuddet skal gå til projekter i udviklingslande.
”Det er godt at få social ansvarlighed med. Det er oppe i tiden for virksomheder,” siger Nanna Jochumsen. Samtidig understreger hun, at når drengene mødes næste gang skal ideerne helst være lidt mere konkrete.
”Hvis I starter en virksomhed med social ansvarlighed, vil det være med til at nedbryde nogle af de fordomme, der er om drenge som jer,” siger Nitesh Parwana
Noget de kan miste
De unge fra Gellerup får fortalt, hvordan en gruppe drenge fra Nørrebro i København i år arrangerede Nørrebroløbet og tjente 73.000 kroner. En del af overskuddet bruger de på at invitere deres klubpædagoger til fodboldkamp i Barcelona. Resten bruges på at arrangere løbet igen næste år.
”Projektet giver de unge ansvar og forpligtelser for hinanden. De skaber noget, de kan miste, hvis de ikke passer det. Samtidig får de mulighed for at starte deres eget i en situation, hvor de har svært ved at få arbejde. Projektet giver dem nogle redskaber, de kan bruge senere i livet,” siger Wamid Hassan, koordinator for Unge4Unge, om deltagelsen i projektet.
Du kan læse mere på projektets hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.