I to måneder bor den keyanske kunstfotograf Mimi Cherono Ng’ok i Sigrids Stue, hvor hun laver fotoprojekter med unge.
Gellerup.nu har mødt hende til en snak om Gellerup-fashion, om at gøre det man har lyst tilog om stillebens, der er så meget mere end frugter i en skål.
I 2008 tog Mimi Cherono et foto af en stak aviser i en vens hus. Billedet tænkte hun ikke mere over, indtil hun fandt det frem to år efter. Her opdagede hun, at det havde en nostalgi over sig, der på mange måder fangede hendes blandede følelser ved at vende hjem til Kenya efter syv år i Sydafrika, hvor hun studerede kunstfotografi. I Kenya var få ting som hun huskede det.
Det lammede hendes arbejde for en tid. ”En ven, som nu er bortgået, gav mig det råd: Bare gå ud og tag en masse billeder, så det gjorde jeg, uden at tænke over det.”
Skjorter på en tørresnor
Billedet af aviserne blev et af dem. Hendes fars skjorter på en tørresnor, og familiens forladte morgenmadsbord var nogle andre. Men det var først efter to år, hun så det interessante i dem:
”De handlede pludselig for mig om mangel på location og om misforholdet mellem erindring og virkelighed.
Det var billeder af ting, der viser menneskelig tilstedeværelse, selvom der ikke er nogen på billedet. De billeder åbnede mine øjne for stillebens, som er meget mere end opstillede frugter i en skål.”
”Der er en genkendelighed i de ting, vi omgiver os med i vores hjem, en menneskelig tilbøjelighed til at organisere, skabe rammer om vores liv – samle bunker med aviser – lige meget om du er fra Kenya, Brasilien eller Danmark,” siger hun.
At komme fra flere steder på samme tid og forholdet mellem minder og virkelighed er noget af det, Mimi Cherono mener, mange unge i Gellerup, med rødder i flere lande, kan genkende. Derfor er det temaer, som hun tager op i sit arbejde med de unge gennem fotoessays fra deres liv og postkort de skal lave fra Gellerup.
Fashion og danske busstoppesteder
Ud over projektet med de unge i Gellerup er Mimi Cherono også blevet inspireret af Gellerup og Danmark til sit eget arbejde med at fotografere:
”Jeg er helt vild med den fashion, man har i Gellerup, hvor man mixer alt muligt sammen, det vil jeg gerne tage billeder af. Og så er jeg blevet ret optaget af de danske busstoppesteder, hvor folk bare står helt stille og venter på en bus, de ved kommer til tiden. Det er ikke som i Kenya, hvor man skal tilkæmpe sig en plads på bussen, og hvor der sker alt muligt hele tiden. Jeg ville gerne sidde en hel dag og bare tage billeder af folk, der venter på bussen,” griner hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.