Der var klapsalver fra alle bydelsmødrene, da Bassima El-Chatle kom til Yggdrasil fredag, og det samme, da hun gik. Ind i mellem blev Gellerups nye rollemodel hyldet og rost for at kæmpe hårdt for at sikre sine børn en god indlæring i skolen.
Bassima bor på Gudrunsvej med sine syv børn, er enlig mor og desuden – viser det sig nu – ret ordblind. Og så har hun og de to mindste børn – Rawan og Sami – vigtige roller i en ny dokumentar-serie på DR1 om, hvordan tosprogede børn skal arbejde ekstra hårdt for at nå op på niveau med gennemsnittet. 
Kamp, tårer og smil
Udsendelse nummer to bød på kamp, tårer og smil. Sami gik i 5. klasse under optagelserne i marts, og han lå langt nede i niveau i dansk og matematik. Kunne knapt læse den tyndeste læse-let-bog. Men i løbet af en måneds intensivt arbejde med lektiehjælp og gode vaner i hjemmet rykkede han faktisk et helt år op i niveau.
Det samme med lillesøster Rawan i 3. klasse, som lå lidt under middel, men som nu ligger klart over middel. Begge fik at vide af udsendelsens vært, Xinxin, at de kan blive, hvad de har lyst til at blive, bare de arbejder hårdt.
Det handler om hende selv
I udsendelsen siger Bassima, at hun har lært at kæmpe. Hun har forstået, at det ikke kun handler om at få børnene til at læse lektier og have gode vaner derhjemme, det handler lige så meget om hende selv: at lære at kæmpe, stå fast på kravene, og være en fast og kærlig støtte for børnene. 
Fredag troppede Bassima op til bydelsmødrenes fredagsmøde for at svare på spørgsmål om skolegang, forældrerolle og så videre. Hun kom forsinket og forklarede, at det skyldes, at hun skulle testes for ordblindhed.
"Det viser sig, at jeg er meget ordblind, og det samme er Sami. Han får nu tre timers hjælp i skolen hver dag, og jeg skal også starte på ordblindeundervisning," fortalte hun. Og så blev snakken givet fri:
Du er stærk
"Vi er meget stolte af dig. Når vi ser dig i fjernsynet. kan vi se, at der er håb forude, også selv om man er ordblind. Du er stærk," udbrød en af bydelsmødrene.
Hacer Øzcelik fra Folkesundhed Aarhus var gæst hos bydelsmødrene, og hun sagde til Bassima:
"Du har vist, at undervisning ikke kun foregår i skolen, men lige så meget i hjemmet. Den kærlighed, du giver til dine børn sammen med din opmærksomhed på læring – det har jeg taget til mig, så jeg nu vil læse ekstra med min datter."
Bassima havde selv valget mellem at videreføre sit pizzeria og arbejde i alle de timer, hvor børnene normalt var hjemme, eller sælge pizzeriaet med tab for at vælge børnene. Hun valgte børnene.
"Jeg havde jo ikke lagt mærke til, at Sami ikke kunne læse. Men det opdagede jeg og begyndte at læse med ham. Jeg meldte mig frivilligt til TV-udsendelsen, og nu har jeg lært at støtte ham og Rawan."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.