Deka, Maryan og Saoussanne er bydelsmødre i Gellerup og fortæller om Eid-al-Fitr og Eid-al-Adha. De deler deres beretning med os her:

”Lille Eid”
Den lille Eidfest hedder Eid-al-Fitr og falder umiddelbart efter ramadanen. Her fester vi i tre dage for at fejre, at vi bryder fasten.

Festen forløber efter et bestemt mønster, som foreskrevet i koranen. Inden festen får alle, der har råd til det, nyt tøj – både børn og voksne. De, der ikke har råd til at købe nyt, tager deres fineste dress på, vasket og strøget. For alle muslimer, rige som fattige, er forberedelserne fyldt med glæde og forventning.

Gaver til de fattige
Den første dag tilbringer vi sammen med vores familie. Som det første donerer vi penge til de fattige og trængende: det hedder Zakat-al-Fitr. Vi giver 50 kroner pr. person, og hvis vi ejer guld eller andre værdier, donerer vi 2,5 % af disse til folk i nød. Herefter går vi samlet til bøn. I Gellerup mødes vi i Globus1, hvor alle muslimer fra Aarhus samles til fællesbøn.

I dagtimerne er det børnenes fest, hvor vi tager i biografen, i tivoli, i skoven eller i vandland. Det er en stor dag for børnene! De har alle nyt tøj på, de får gaver og bestemmer selv, hvad de vil bruge dagen på. Ved aftenstid tager de voksne så over og mødes med familie og venner for at feste og spise og fejre fastens afslutning.

På andendagen mødes vi igen med familien, hvor vi udveksler gaver, og som noget særligt besøger vi de, der er syge, og som har brug for omsorg og hjælp. Det er vigtigt for os, at vi midt i al festen også husker at tage vare på de, der har det svært. På tredjedagen er vi som regel trætte, så vi slapper af og nyder minderne fra de sidste par dage og får ryddet op.

Den store Eid
Den store Eidfest, Eid-al-Adha, falder 71 dage efter den lille og markerer starten på pilgrimsrejsen til Mekka. Pilgrimsrejsen er, ligesom Zakat-al-Fitr, en af koranens fem søjler. Det betyder, at alle, der har råd og mulighed, mindst én gang i deres liv skal besøge Mekka. Eid-al-adha fejres for at mindes Abrahams – muslimerne kalder ham Ibrahim – villighed til at ofre sin egen søn på Guds befaling.

Eid-al-adha varer fire dage og forløber meget som den lille. Førstedagen indledes med fællesbøn og der udveksles gaver. Som noget særligt indebærer Eid-al-adha, at man ofrer et lam eller en ged, alt efter økonomisk formåen. Det slagtede dyr fordeles – ferskt – mellem venner, familie og trængende. Det sker ved, at vi ringer på døren og tilbyder dem kødet. Ikke alle er lige begejstrede, men for os er det en måde at vise imødekommenhed og venlighed på. Herefter holder vi fest, hvor vi inviterer naboer, familie og venner til spisning.

Styrker sammenholdet mellem beboere – uanset religion
Mange af de boligafdelinger, der er tilknyttet området ved Gellerup, holder også Eid højtidelig. De byder på godteposer til børnene og arrangerer trampolinhop eller andre aktiviteter for børnene. Det er en dejlig måde at samles for beboerne i bydelen, og det styrker bekendtskaber og sammenhold imellem dem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.