De hedder blandt andet lattergaspatroner, flødeskumspatroner og ampuller. De er produceret til at skabe tryk i for eksempel flødeskumsflasker. De unge har opdaget, at man kan blive høj af at sniffe gassen i patronerne. Da det er nemt og billigt at skaffe, ser det ud til at brugen af lattergassen er steget i den seneste tid.

Kári Gylfason, som er serviceleder i Brabrand Boligforening i Gellerupparken, har på opfordring af Gellerup.nu spurgt sine medarbejdere om omfanget af problemet. Han fortæller, at han selv blev chokeret over det han blev fortalt: ”Vores viceværter er ellers vant til at se lidt af hvert ude i områderne, hvor de dagligt samler skrald. Men de siger, at de er rystede over, hvor slemt det står til med hensyn til opsamling af brugte lattergaspatroner”, oplyser han.
”Rekorden på antallet af fundne patroner er på 300 patroner under et halvtag, som blev samlet op på én dag, siger han. Han fortæller, at alle i området ville få øjnene op for, hvor stort misbruget er, hvis de lod patronerne ligge. ”Hvis ikke vi var ude at samle gaspatronerne op hver dag, ville de ligge overalt”, understreger Kári.
De er livsfarlige
Mange unge tror at lattergas ikke er særligt farligt. Sundhedsstyrelsen oplyser, at to er døde af at indtage gassen. ”Når du inhalerer den her rene gas, fylder du dine lunger med gassen. Og den luft, du har i lungerne, og som du bruger til at trække vejret, den fortrænges. I værste fald kan du blive kvalt, fordi du ikke kan trække vejret”, har Kari Grasaasen, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen tidligere udtalt til DR.Hun påpeger også, at mange unge tror det er ufarligt, fordi de tager dem i små mængder og får en kort rus. Men det kan have en dødelig udgang ifølge chefkonsulenten.
Nogle tænker måske, at fordi lattergas også bliver brugt af tandlæger og hospitaler, kan det ikke være skadeligt. Men sundhedspersonalet og tandlæger bruger ikke ren lattergas. De blander den op med ilt og sikrer patienterne mod kvælning. Gassen som de unge især sniffer, er 100% lattergas.

Kan give kroniske nerveskader
Flere læger og personer, som har haft akutte situationer på grund af lattergasmisbrug, beretter på internettet om episoder med lammelse. Der har også været et tilfælde i Danmark, hvor en 16-årig ung mand har fået nerveskade på grund af lattergasmisbrug. Han blev lammet og faldt sammen.
”Det er nyt for os, at høje doser af lattergas, kan føre til vitaminmangel (B-vitamin12, red.), med efterfølgende nerveskader, har reservelæge Agnes Gullestrup tidligere udtalt til TV2 Lorry i september 2018.

”Råb forældrene op”
Serviceleder i Gellerupparken, Kári Gylfason fra Brabrand boligforening, advarer forældre: ”Jeg er enig i at der foregår et voldsomt misbrug. Det er uhyggeligt at se, hvor meget det er eskaleret i løbet af det seneste halvandet år”, fortæller han.
Han vil derfor gerne råbe forældrene op og gøre dem opmærksomme på situationens alvor.

Der er hjælp at hente
Hvis man er under 18 år, kan man henvende sig til Ungdomscentret på tlf.: 89405200 for at få hjælp.
Dem over 18  år kan kontakte Rusmiddelcenteret på tlf.: 89403165.
Man har mulighed for at få 1-3 anonyme telefonsamtaler om sit misbrug og kan blive hjulpet videre.
Forældre er også velkomne til at ringe ifølge Rusmiddelcenteret i Aarhus.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.