Den 12. februar gik PET og Østjyllands Politi ind i Gellerup i Århus for at anholde tre terrormistænkte. De anholdte var mistænkt for at planlægge et drab på den danske tegner Kurt Westergaard. Aktionen. De tre mistænkte blev ikke fremstillet i grundlovsforhør.
Efter afhøringen blev den 40-årige marokkaner, som er dansk statsborger, løsladt på grund af manglende beviser. PET havde rykket ind for tidligt i forløbet for at afværge et potentielt drab på tegneren. Derfor fik de ikke indsamlet nok beviser til at kunne forsvare en decideret frihedsberøvelse.
De to andre sigtede har tunesisk statsborgerskab. De har opholdt sig i Danmark i 7-8 år. Det gør, at de er anholdt på baggrund af udlændingeloven. De står til udvisning fra Danmark, da PET har skønnet, at de udgør en trussel for det danske samfund.
Ingen retssag
De tre mistænkte, hvis navne endnu ikke er opgivet, har ikke fået nogen mulighed for at få en normal domsforhandling.
Der er torsdag den 14. februar planlagt et retsmøde hos Rigspolitiets udlændingeafdeling, oplyser politiassessor Britt Rønne. Men det vil kun være for at tage stilling til, om der er grund til at opretholde frihedsberøvelsen af de to tunesere.
De sigtede eller deres advokater har ingen ret til at blive informeret om selve anklagepunkterne eller beviserne. PET vil undgå at komme i den situation, at man i en retssag skal fremlægge alle sine beviser og dermed afsløre sine Hørarbejdsmetoder og mulige internationale kilder.
Hører ikke hjemme i Danmark
I en erklæring fra Islamisk Trossamfunds siger Kasem Ahmad:

”Dette hører ikke hjemme i en retsstat som Danmark. Retten til at blive fremstillet for en domstol bør gælde uanset statsborgerskab, opholdsgrundlag og uanset hvilken forbrydelse, man er mistænkt for. Særligt ved mistanke om alvorlige forbrydelser kan det være endnu mere nødvendigt med en skærpet domstolskontrol”
Denne form for administrative anholdelser uden for retsvæsenet er mulig på grund af antiterrorlovene fra 2002. Kun PET og Justitsministeriet kender det egentlige grundlag for anholdelserne. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.