Den 14. maj 1948 oprettedes Israel, støttet af FN. Dette blev markeret af Den Palæstinensiske Forening i Århus lørdag aften i Foreningernes Hus i Gellerup med en filmforevisning om flugt fra Palæstina.

I lokalet sidder herboende eksil-palæstinensere, mange har deres pæneste tøj på. Anledningen er alvorlig, dog er der en grundlæggende god atmosfære, hvor folk kommer hinanden ved. Og børnene og de unge hygger sig.

Hvad betyder denne aften for folk?

Man siger jo i Danmark, at når man opdrager sine egne børn, opdrager man reelt de næste syv generationer. Forældre og bedsteforældres tanker vil altid påvirke et ungt menneske.

17-årige Rania fortæller, at hun er påvirket af landflygtigheden – trods det, at hun er født i Danmark og har levet hele sit liv her.

”Det er lidt som under den tyske besættelse af Danmark. Man har frataget os vores palæstinensiske identitet,” siger Rania og mener, at forskellen blot er, at Danmark blev befriet efter fem år – foreløbig har det palæstinensiske status quo varet 64 år.  

Det relative statsborgerskab
Der er en løssluppen stemning hos en række unge palæstinensere, alle med dansk statsborgerskab, der hygger i et af de tilstødende rum. En 19-årig pige, der ikke ønsker sit navn frem, har boet i Danmark hele sit liv. Og kun med held er hun blevet dansk statsborger.

”Jeg fik først mit statsborgerskab for tre år siden, fordi der ganske enkelt ikke var åbenhed om muligheden for som barn af statsløse palæstinensere at få dansk statsborgerskab, hvis man er født i Danmark,” fortæller den unge kvinde.

Daglige barrierer
Men også i dagligdagen er der kulturelle barrierer.

”Der er mange, som ikke har måttet få deres danske legekammerater med hjem, fordi postnummeret er 8220. Fordi man bor herude, tror folk det værste. Og folk har stereotyper om muslimer. De tror for eksempel ikke, at nogen er muslim, når håret er lidt brunligt.”

Hun nævner også en skoleelev, der blev korrigeret af sin lærer, fordi vedkommende omtalte et land ved navn Palæstina og fik at vide, at ”det er der ikke et land, der hedder, og sådan er det.”

Styrker mangfoldigheden
Der er i Gellerup mange foreninger, som søger at styrke integrationen og kendskabet til andre kulturer. Næste gang, Den Palæstinensiske Forenings aktiviteter for at styrke mangfoldigheden folder sig ud, er i aften mandag, hvor en etnisk dansker laver indisk rice and curry, baseret på dennes erfaringer fra det multietniske miljø i London.
Dette foregår en gang om måneden og tilmelding / yderligere oplysninger kan fås hos Malek El-Batran på e-mail alrabetah1@hotmail.com.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.