Det er ikke nok, at tosprogede børn lærer meget dansk i børnehaven. Det ”rykker” ikke nok hen mod et alderssvarende sprog, så nu skal der sættes endnu tidligere ind.
”Vi skal starte, når barnet er omkring halvandet år. Det har ulmet et stykke tid, at der skal sættes ind før børnehavealderen, men det er først nu, vi rigtig kan se det,” siger Pauli Johansen, som er leder af Pædagogik og Integration ved Aarhus Kommune.
Når sproget ikke er alderssvarende ved en sprogtest i fem-års alderen, betyder det, at barnet ikke kan få lov at blive på sin egen skole, hvis den har over 20 procent tosprogede børn. Så skal de ”busses” til andre skoler med et lavere procenttal.
28 procent af fem-årige har godt sprog
Pauli Johansens afdeling har lavet en undersøgelse, hvor det er de samme børn med anden etnisk baggrund, som har deltaget med års mellemrum. Deres sprog er blevet screenet, da de var tre år, og igen da de blev fem år. Blandt de tre-årige var det 4,4 procent, som havde et alderssvarende sprog, og da de blev screenet igen som 5-årige, var tallet 28 procent.
Det er selvfølgelig en markant stigning, men kun 28 procent er ikke tilfredsstillende. Derfor søger Børn- og ungerådmand Kristian Würtz (S) om at få 15 mio. kr. til en indsats i vuggestuealderen. Forslaget skal diskuteres i budgetforhandlingerne efter sommerferien.
Flere skal i vuggestue
Det er dog ikke alle tosprogede børn, der kommer i vuggestuen, så nogle vil ikke blive ”nået” af indsatsen. Pauli Johansens afdeling kan dog ikke fortælle, hvor mange procent, som ikke er i vuggestue. Til gengæld er det vigtigt at få dem i vuggestuer.
Hvad vil I gøre i den retning – for det er jo frivilligt, om man passer et barn hjemme eller skriver det ind i institutioner?
”Vi tror, at det er en øjenåbner for mange familier, at børnene kan så lidt dansk,” siger Pauli Johansen.
Hvis børnene kommer i vuggestue, kan det også bryde nogle familiemønstre, så det eksempelvis ikke er bedsteforældre, som ikke kan dansk eller kan meget lidt dansk, som passer børnene.
Snak med jeres børn
Pauli Johansen siger, at det ikke er kun er et spørgsmål om etnicitet, men det også handler om at snakke med sine børn.
”Forældrene betyder enormt meget, og de kan selv mere, end de tror. Det er heller ikke nogen tvivl om, at alle vil deres børn det bedste.
Hvilken indsats skal der så være for børn fra halvanden til tre år?
"Det er vi ved at undersøge nu i samarbejde med dagtilbuddene og den ekspertise, der ligger."
Læs også om Projekt Skoleklar for arabiske børn i Gellerup.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.