Når ramadanen falder sammen med de lange lyse nætter i Danmark, giver det en stor udfordring for børnene og deres skoleledere.
Folkeskolen Tovshøjskolen har kontaktet forældre og sendt ti elever hjem i den første uge af ramadanen, fordi de ikke kunne holde til at faste en hel dag i sommervarmen. De foregående år har der ikke været noget problem, da ramadanen har ligget i sommerferien.
Skolelederen på den muslimske friskole, Lykkeskolen, faster også selv under ramadanen. Men han spiser allerede sammen med sin familie, når solen går ned i Mekka i Saudi-Arabien kl. 18 – og ikke klokken 22, hvor solen går ned i Danmark.
Lykkeskolen har sendt et brev til forældrene, hvor Mekka-tid nævnes som en mulighed for skoleelever, der ønsker at faste.
Det bør være tydeligt
Skoleleder på Tovshøjskolen, Aase Conny Nielsen, ville ønske at det blev tydeliggjort, hvornår en muslim overhovedet skal faste. Der er muslimske forældre i skolebestyrelsen, der mener, at eleverne skal være 15 år gamle, før de bør faste. Men skolen kan ikke blande sig i religiøse spørgsmål. Tovshøjskolen opfordrer dog i et brev til forældrene til, at elever op til 6. klasse kun faster i weekenderne.
Ahmad Moussa fra Lykkeskolen mener også, at muslimer først skal faste, når de kommer i puberteten. Men alle faster inden puberteten. Det har han også selv gjort, for mange børn opfatter fasten som en udfordring, en måde at vise at man er stor eller en rigtig god muslim.
Spis løs
Lykkeskolen har understreget for eleverne, at de bare skal spise løs på skolen under ramadanen. Skolelederen har dog måttet tage en samtale med en elev fra 7. klasse, der spurgte de andre elever, hvorfor de ikke faster. Det er uacceptabelt for Lykkeskolen, at andre elever presses.
Begge skoler har oplevet elever der faster, uden at forældrene ved det.
”Jeg har ringet hjem til en piges forældre, og de sagde til hende i telefonen, at hun skulle spise den madpakke, forældrene gav hende med i skole,” fortæller Ahmad.
”Det er ikke altid forældrene ved, at børnene ikke spiser. Børnene gør det for at vise, at de er store og kan gøre det,” fortæller Aase Conny Nielsen. Hun forholder sig ikke til det religiøse aspekt, da hun leder en almindelig folkeskole. Men hun insisterer på, at skolebørn skal have sovet og spist for overhovedet at kunne fungere i skolen.
Sultne elever har en kort lunte
Der er flere konflikter under ramadanen på Tovshøjskolen. Konflikterne har intet med religion at gøre, men skyldes, at sultne elever har en kort lunte.
I Koranen står der at ”der kommer en tid hvor dagen er lang.” Og der er lagt op til, at muslimerne selv skal vurdere, hvordan de lange dage håndteres. Der er en fatwa fra muslimske lærde, som muslimer kan vælge at følge. Men der er mange slags muslimer, og mange retninger inden for Islam.
”Nogle vil ikke acceptere det overhovedet,” fortæller Ahmad Moussa.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.