Verdenshavernes Venner har fået 108.000 kr. fra et EU-støttet globalt projekt ved navn SíEUGreen. Foreningen skal bruge pengene til at eksperimentere med isolering af fælleshaver og højbede i Gellerup og Toveshøj for at forlænge dyrkningsperioden af grøntsager.

SíEUGreen projektets formål er at støtte lokal og økologisk grøntsagsdyrkning. Desuden støtter projektet dem som skaber adgang til friske og sunde råvarer, social inklusion og nye muligheder for udsatte grupper.

”Jeg tror vores forening er blevet valgt, fordi vi er gode til beboerinddragelse. Vi har et tæt samarbejde med Folkekøkkenet på Toveshøj, hvor vi hver fredag laver mad sammen med mange beboere. I køkkenet bruger vi tit de råvarer vi dyrker i vores fælleshaver, ” fortæller Lars Skydsgaard.

Han arbejder på deltid hos haveforeningen Verdenshavernes Venner, og er ansat af Det boligosociale hus i Gellerup. I foreningen råder de allerede over de nødvendige kasser og udstyr der bliver brugt til at dyrke råvarerne i. Lars mener også det kan være en af grundene til at de har fået midlerne.

Hvidløg til foråret
Foreningen Verdenshavernes Venner blev stiftet tilbage i 2012. De har to deltidsansatte som samarbejder med frivillige beboere fra området, hvor man sammen skaber sunde fællesskaber omkring fælleshaverne.

”Vi skal eksperimentere med at lave polytuneller over vores haver og højbede,” fortæller Maj Laurberg som også er deltidsansat i Verdenshavernes Venner. Ved at genbruge flamingo fra fx fiskekasser og plastikmateriale fra området, skal man overdække kasserne, hvor man dyrker grøntsager. Denne overdækning ligner en tunnel og deraf kommer navnet “polytunnel”. Den skal holde jordens temperatur højere, så man kan dyrke i længere perioder.

Fælleshave GellerupFælleshave Toveshøj
Lars Skydsgaard tester forskellige genbrugsmaterialer fra området og laver først en bue over
plantekasserne,
hvorefter han dækker dem til med fx. plastik.

”Med denne løsning kan vi forhåbentligt starte med at dyrke tidligere og høste senere. Vi kan være selvforsynende en større del af året. Og måske kan vi høste hvidløg til foråret,” fortæller Lars.

Genbrug af menneskelig afføring i Brabrand
De andre partnere som har fået midler fra SiEUGreen-projektet, arbejder hver især på deres aktivitet.

Fællesgartneriet i Brabrand eksperimenterer med at anvende menneskelig afføring som gødning i deres haver, mens kineserne arbejder på at skabe lokale dyrkningsmuligheder i store tætbefolkede metropoler, hvor man er meget langt fra natur og haver.

Nordmændene prøver at kombinere social og teknologisk innovation ved at omdanne et gammelt sygehus til 1000 lejligheder, hvor alt bliver genanvendt. Her bliver der installeret vandfrie toiletter og både skrald og vand bliver genbrugt som økologisk gødning til bygningens mange haver, grønne altaner og taghaver.

Tyrkerne bruger midlerne til at skabe en indkomst til de mange syriske flygtninge som bor i en flygtningelejr tæt på grænsen. Under titlen ”empowerment” får kvinderne mulighed for at starte små virksomheder, hvor de sælger de økologiske grøntsager og blomster som de dyrker.

Fælleshave Toveshøj
Disse kasser, foran 1. blok i Toveshøj er også med i eksperimentet.

SíEUGreen-projektet løber over 3 år og skal afsluttes med en workshop, hvor parterne skal dele de erfaringer de har gjort sig.

Hvis du har lyst til at være med til at eksperimentere med at isolere fælleshaverne i Gellerup og Toveshøj, kan du kontakte Maj Laurberg på tlf.: 21893255.
Man kan enten hjælpe med at så, teste forskellige planter eller isolere jorden med polytuneller.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.