En lille virksomhed i Brabrand sidder muligvis med nøglen til et afgørende gennembrud for, at det er muligt at automatisere syning. Hos iværksætterhuset Square One i Gellerup har virksomheden FastSewn skabt et sandsynligvis banebrydende koncept. Nu rykker virksomheden videre til nye lokaler i Årslev.

Det er banebrydende innovation, virksomhedsejer Steen Mikkelsen og den 23-årige udviklingsingeniør Rasmus Hedeager de sidste otte måneder har været i gang med på værkstedet hos iværksætterhuset Square One i Gellerup – med støtte af fire udviklere i USA og England.

Virksomhedens mål er at introducere et helt nyt automatisk sy-koncept baseret på CNC, computerstyret digital teknologi, samt industriel sy-teknik.

Ved at automatisere syning af for eksempel airbags og mange andre industrielt syede produkter muliggør virksomheden en øget produktion i den vestlige del af verden. Resultatet vil sandsynligvis være mere bæredygtighed, mindre materialespild og transporttid, når produktionen sker nærmere slutbrugerne.

Siden februar har Rasmus Hedeager og de øvrige involverede i den nystiftede virksomhed FastSewn knoklet for at finde den helt rigtige løsning. Og i fredags kom gennembruddet: For første gang er det lykkedes at få den selvkontruerede prototype til at sy.

”Det er en branche, der ikke har set meget innovation i rigtig mange år, så der er stadig meget manuel produktion. Robotarme kan tilsyneladende ikke løse problemet, men vi mener, at vi har fat i den rigtige metode, siger Rasmus Hedeager.

Steen Mikkelsen fandt løsningen
De første tanker om det banebrydende koncept blev udtænkt af virksomhedsejer Steen Mikkelsen på sofaen i sommerhuset i Knebel. Han lå og grublede over mulige løsninger på en tilsyneladende uløseligt problem: at automatisere syning.

Ingen havde tilsyneladende fundet ud af, hvordan nålen uden menneskelig styring kunne fange undertråden – altså det basale princip i syning. Problemet var at tilgå det fleksible og bløde stof fra begge sider. Der er mange, som forsøger at bruge robotarme, men indtil videre er det med blandede resultater.

Derfor beskæftiger tekstilbranchen stadig over 40 millioner mennesker på verdensplan – hovedsaglig i østen på grund af de lavere lønninger.

Steen Mikkelsen har boet og arbejdet i USA i 30 år. Han solgte for få år siden sine amerikanske virksomheder og flyttede hjem til Danmark. Nu var han optaget af at løse udfordringen med automatisk syning.

Løsningen blev til en overflade bestående af en række transportbånd som er viklet omkring forskellige ruller, med det resultat at der dannes en åbning i overfladen. Via gode samarbejdspartnere fik han allerede i 2021 søgt de nødvendige patenter i virksomheden Mikkelsen Innovation, og han fik fondsmidler og en investor til at finansiere udviklingsarbejdet.

”Fællesskabet har været helt ideelt”
Via Dansk Ingeniør Service i Skanderborg fik han kontakt med Rasmus Hedeager, som var ved at være færdig med sin uddannelse som ingeniør på Mechatronics i Sønderborg.

Det endte med et projekt-samarbejde, og efter endt uddannelse blev han ansat som udviklingsingeniør. Sammen fandt de ledige lokaler i Square One i Gellerup, der akkurat er målrettet den type praktisk iværksætteri.

Her gik Rasmus Hedeager i februar 2023 i gang med at bygge en funktionsdygtig maskine baseret på Steen Mikkelsens ideer. Og Square One viste sig at være det helt rigtige sted til den slags udviklingsarbejde.

”Det har været virkelig godt, at der har været andre virksomheder, som havde det rigtige udstyr. Én havde en CNC-maskine, vi kunne leje os ind i, og en anden havde en laserskærer, vi kunne låne. Det har været et perfekt samarbejde på tværs, uden at det hele behøvede at gå op i fakturaer og timepriser,” siger han.

Dertil kom det sociale fællesskab, hvor de mange iværksættere løbende taler sammen, hjælper hinanden – og ind i mellem også har mødtes og spist pizza sammen.

”Fællesskabet her har også været helt ideelt, når man lige stod og manglede en bestemt møtrik,” siger Rasmus Hedeager, som glæder sig over tiden i Square One:

”Vi har hele tiden godt vidst, at vi ikke kunne blive her, men det har været en god trædesten, mens vi skulle prioritere lave huslejeomkostninger.”

En succeshistorie
Daglig leder af Square One, Lars Juul-Madsen glæder sig over, at det går FastSewn så godt, at virksomheden nu må rykke ud af iværksætterhuset.

”Vi har hele tiden tænkt os selv som et sted, hvor man kan starte og senere vokser ud af. Derfor er det en succeshistorie, hver gang en virksomhed rykker videre, sådan som FastSewn gør nu,” siger Lars Juul-Madsen.

”Det er en fornøjelse at se, at huset på den måde kan danne rammen om så produktive fællesskaber. Men naturligvis har det noget at gøre med, at de mennesker, som er her, har lyst til at arbejde sammen.”

Han fortæller, at der lige nu er plads til nye små virksomheder, som har lyst til at indtage pladsen efter dem, der nu er parate til at rykke videre.

Mulig investor fra USA på besøg
I løbet af 2023 er FastSewn nemlig i raketfart vokset ud af Square One. Pladsen er blevet for trang, og virksomheden har i stedet nu fået lokaler hos Danske Fragtmænd i Årslev.

Her har man fået ledige lokaler, og FastSewn bliver den første af flere start-ups, der får til huse i transportvirksomheden i Logistikparken. Her får Rasmus Hedeager plads omkring sig til at bygge en større udgave af den maskine, der nu har vist sig at fungere efter hensigten.

Faktisk kan det nu komme til at gå rigtig stærkt for FastSewn, der står over for et afgørende proof of concept: I næste uge flyver en mulig investor ind fra USA, som skal vurdere konceptets fremtidsmuligheder med henblik på en mulig investering.

Desuden fik virksomheden i starten af oktober en masse kontakter, da den deltog på stor messe i Herning.

”Vi snakker med nogle af verdens største producenter og er nu inviteret til Polen, hvor en stor producent af airbags skal se på vores koncept. Håbet er, at vi kan få en meget stor samarbejdspartner, der kan hjælpe os godt i gang,” siger Rasmus Hedeager.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.