”Politikerne tror de kan bulldoze og male sig ud af problemerne. Det kan man ikke,” lyder Mogens Falks umiddelbare kommentar til Århus Byråds nye helhedsplan for Gellerup og Tovshøj.
Mogens Falk er skoleinspektør på Søndermarkskolen i Horsens bydelen Sønderbro, hvor ca. 50 procent af borgerne har en anden etnisk baggrund end dansk. Et område som for få år siden fik spaltevis af negativ omtale. Skolen var lukningstruet, og ressourcestærke elever flygtede. Borgerne har formået at vende udviklingen og Sønderbro betegnes nu som ”Danmarks bedste ghetto”.
Borgerne mangler en fælles vision.
”Forskellen på Søndermarken og Gellerup er, at vi har en fælles vision,” mener Mogens Falk. Borgerne skal opleve sundhed, sådan lyder den fælles vision for Søndermarken. Områdets positive udvikling er bl.a. skabt gennem samarbejde i Sønderbrogruppen, som er ca. 50 frivillige, institutioner, boligforeninger, forretningsdrivende og andre aktører fra området, der aktivt arbejder for den fælles vision.
Sønderbro kunne således i 2004 åbne eget kulturhus. Det er bygget for penge, som borgerne i fællesskab har skaffet. Til gengæld betaler kommunen for husets drift i mindst 100 år.
”Gellerup er kendt for at opfinde den dybe tallerken om og om igen,” mener Mogens Falk. Der er for mange projekter, der handler om det samme. Der mangler en fælles vision. Mange ressourcer går tabt, og mange mennesker bliver frustrerede.
Borgerne skal inddrages
”Hvor meget har de lokale beboere været med til at præge helhedsplanen?” spørger Mogens Falk.
”Der er for mange professionelle projektmagere.” På Sønderbro lægges der stor vægt på, at aktiviteter og projekter udvikles i samarbejde med borgerne, forklarer Mogens Falk. Ligesom at borgerne ansættes i projekterne. Kulturhusets nye cafe drives således af kvinder fra området.
På Sønderbro forsker en ph.d. studerende fra Syddansk Universitet i, hvordan borgerne aktivt er med til at skabe positive forandringer i boligområdet.
 
Læs mere: www.soenderbro-horsens.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.