Der var glæde over hele linjen, da Black Army forlod deres klubhuse og smed rygmærkerne. Også i Aarhus, hvor rådmand Thomas Medom sagde, at nu var bandekrigen slut. Mente han …

Der ER forholdsvis roligt i Gellerup for tiden, men politikommissær Jens Espensen siger, at det ikke har noget med Black Armys opløsning at gøre:
”Det er rigtig positivt, at Black Army er opløst, for det viser, at banderne er pressede. Men konflikten hen over sommeren har ikke haft noget med Black Army at gøre, men stod mellem Loyal to Familia (LTF) og Brabrand-grupperingen. LTFs Aarhus-afdeling har sit udspring i Bispehaven, og dem fra Brabrand brød sig ikke om, at LTF kom ind i Gellerup."
Det er blandt andet hash-markedet, konflikten handler om, og som Jens Espensen siger, kan hash-handel foregå med eller uden rygmærker. Brabrand-Banden har ikke rygmærker, men Folketingets bandepakke gjorde, at politiet nu kunne registrere grupperingen som en bande – med hårdere og hurtigere straffe som følge.

Hasle Ringvej deler
Black Army har tidligere været aktiv også i Gellerup, men medlemmerne er enten stoppet med deres aktiviteter eller er gået til Brabrand-Banden eller LTF. Groft sagt deler Hasle Ringvej fortsat territoriet mellem BB og LTF.
Lokalpolitiet i Aarhus Vest har ikke kunnet aflyse nogen bandekonflikt. For en lille måned siden sagde Jens Espensen på et møde i Samvirket, at der er ro på nu, men at man vil følge situationen nøje, når de fængslede fra sommerens episoder sættes på fri fod.
Siden da er fem involverede fra et slagsmål på Hasle Torv løsladt, og dem holder politiet også øje med. Espensen vil ikke udtale sig om, hvorvidt de fem har været indblandet i nye forhold.
’Ukendt adresse’
Statistikken over ungdomskriminalitet har de seneste otte-ni år fulgt en meget positiv bane nedad. Spurgt, om sommerens uroligheder og anholdelser vil påvirke statistikken negativt, svarer Jens Espensen:
”Jo, men nok ikke så meget, som man skulle tro. En del af de involverede har ’ukendt adresse’ eller har ikke adresse her området, så de vil ikke figurere i statistikken. Måler man på gerningssteder, har der da været noget i Gellerup, men mest i Bispehaven og andre steder.”
Espensen tror snarere, at konflikten vil kunne læses ud af næste tryghedsindeks – her måler man på borgernes oplevelse af trygheden i området. For et år siden udkom Rigspolitiets Tryghedsindeks, som for andet år i træk viste tryghed hos over 70 procent af beboerne, foruden at 79 procent af de besvarende borgere har tillid til politiet.
Lokalpolitiet høstede også stor ros for sit arbejde under bandekonflikten.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.