Afdelingsbibliotekar for Gellerup og Hasle biblioteker, Lone hedelund, har skrevet dette om udstillingen “Piger skyder også,” som kan ses på Gellerup Bibliotek.
Sådan hedder en vandreudstilling om tidligere pigesoldater i den blodige borgerkrig i Sierra Leone, en af verdens fattigste lande. Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid indtil 15. november.
 
Rundt om i verden bliver børn tvunget til at deltage aktivt i krige. De færreste forbinder piger med krig og våben, men piger bliver også tvunget ind i hære mange steder på kloden. 1/3 af verdens 300.000 børnesoldater er således piger.
 
I det lille vestafrikanske land Sierra Leone var der borgerkrig fra 1991-2002. Især oprørshæren, Revolutionary United Front, RUF brugte børnesoldater. Omkring 7.500 piger blev kidnappet i løbet af det årti.

Udstillingen følger to unge kvinder 
På vandreudstillingen møder den besøgende Fatu Gibarteh og Lamrana Jalloh, der begge kæmpede for RUF.
 
– Jeg gemte mig bag et stort mangotræ. Herfra fik jeg øje på en voksen mand, der var alene og prøvede at flygte. Mit hjerte dunkede. Jeg tog pistolen op foran mig, lukkede det venstre øje i og sigtede efter manden. Det første skud ramte ham i siden. Jeg skød en gang til. Denne gang ramte jeg ham i ryggen. Han faldt sammen og døde, fortæller Lamrana.
Visionen med udstillingen er eftertanke
Udstiller er den 27-årige journalist Anni Lyngskær. I februar i år var hun i Sierra Leone for at interviewe og fotografere tidligere pigesoldater. Lamrana og Fatu er 2 af de piger, hun mødte og interviewede flere gange.
 
– Fatus og Lamranas liv er så langt fra danske unges liv. Med udstillingen håber jeg, at folk vil stoppe op og tænke på, hvad der er vigtigt i deres liv og måske få lyst til selv at engagere sig i verdenssamfundet, siger Anni Lyngskær.
 
Udstillingen er booket frem til marts 2009. Den almennyttige andelskasse Merkur har støttet projektet. Rejsen var støttet af Danidas Oplysningsbevilling.
 
Yderligere oplysninger hos Anni Lyngskær, tlf. 51 90 09 89, e-mail annilyngskaer@annilyngskaer.dk
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.