Den julemand, vi kender i dag, er opfundet i USA af Coca Cola i 1936.
Den rystende afsløring falder ved Hasle Efterlønner og Senior Forenings julearrangement i Lokalcenter Hasle, hvor Lisa Kock Nielsen fortæller om juletraditioner og synger for på julesange.
Julemanden
Lisa Kock Nielsen undskylder smilende og tilføjer, at der også er lidt af en kristen helgen i julemandsfiguren, nemlig biskop Nikolas. Men han levede i det sydlige Tyrkiet før år 300. Coca Cola lod julemanden bo på Nordpolen. Men fra 2. verdenskrig sendte amerikanske børn juleønsker til Thulebasen i håb om, at brevene blev bragt videre til Nordpolen. Det gjorde Grønland til julemandens hjemsted. Dermed er der lagt op til fællessang – på dansk – af ’Jeg så julemanden kysse mor’.
Juletræet
Lisa Kock Nielsen fortsætter ufortrødent med at afsløre illusioner knyttet til julen. Uden at det skal give skår i glæden over julen som en dejlig fest.
Juletræ er en tysk tradition, der stammer helt tilbage fra 1500-tallets rige i Tyskland. Omtale af juletræ i Goethe’s populære værk om den unge Werthers lidelser udbredte skikken med juletræ. Og i midten af 1800-tallet kommer juletræet til Danmark. Her er det H.C.Andersens eventyr om grantræet, der medvirker til at gøre juletræ til en smuk del af julens udsmykning i hjemmet.
Adventskransen
Også adventskransen er tysk. Den blev bragt til Danmark i begyndelsen af 1900-tallet af Dronning Margrethes farmor, som var tysk prinsesse. Under 2.verdenskrig blev adventskransen populær pyntet med hvide lys og røde bånd som en protest mod den tyske besættelse.
Lucia
Lucia-skikken er ikke direkte indvandret fra Tyskland, men tog turen over Sverige, inden den fandt vej til Danmark. Svenskerne føjede sangen til optoget med de levende lys på årets korteste dag. Melodien hentede de på Sicilien, hvor den blev brugt i en fiskersang. Men Luciadagen den 13. december er da ikke årets korteste dag? Jo, det var den efter den julianske kalender, som var gældende indtil 1700-tallet. Ifølge vores gregorianske kalender falder årets korteste dag på den 21. december. Men Sankta Lucia holder sig til den 13. december.
Kuk i kalenderen
Lisa Kock Nielsen slår tonen an til ’Et barn er født i Betlehem’. Efter fællessangen præsenterer Lisa Kock Nielsen endnu et koks i kalenderen: Jesus er født 7 år før år 1. Da fandt nemlig folketællingen i juleevangeliet sted. Og samme år lyste en ’stjerne’ ved, at planeterne Jupiter og Saturn krydsede hinanden. I øvrigt skete det ikke i december, men i september, hvilket også forklarer, at der var hyrder ude om natten.
Glædelig jul
Din borgerjournalist til stede ved arrangementet ønsker dig en glædelig jul, selv om julen og dens traditioner åbenbart ikke er det oplagte emne for en danskhedstest!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.