Ifølge undersøgelser er det for sent at sprogstimulere 3-årige to-sprogede børn, og der skal derfor sættes ind tidligere, dvs. når barnet er 0-3 år. For at finde ud af, hvordan Børnehuset Egmontgården forholder sig til undersøgelsen, og hvad de gør med hensyn til alder, har borgerportalen Viby Syd talt med Anne Møller og Lotte Althoff Laustsen, som er henholdsvis sprogvejleder og pædagogisk leder på Børnehuset Egmontgården. 

En stor opgave
”Som hovedregel er det aldrig for sent at begynde at lære dansk som 3-årig. Men det er meget nemmere at lære sproget, når barnet er mellem 0-3 år gammel,” fortæller Anne Møller.

Lotte Althoff Laustsen er enig med Anne Møller og siger: ”Langt de fleste af de børn, vi får ind, er under to år gamle og vuggestuebørn. Men sammenligner vi dem, der starter, når de er 9 måneder, og dem, der er ca. to år, så er forudsætningerne for at lære dansk væsentligt bedre, når de er ni måneder gamle. Men de gange, vi har fået børnehavebørn ind, som ikke har kunnet dansk, inden de startede, har vi oplevet, at det er en stor opgave for barnet og for os at lære barnet så meget dansk, så det kan klare sig i skolen.”
Modersmål skal læres
”Det vil altid tage længere tid at lære dansk i forhold til en dansker, da man skal lære to sprog på samme tid, men jeg synes, børnene klarer det meget godt,” fortæller Anne Møller og fortsætter: ”Dem, jeg har på min stue, kan fuldt ud lige så mange danske ord som etnisk danske børn.”
Om barnet fortsætter med at være lige så god til dansk som en dansker, afhænger ifølge Lotte Althoff Laustsen af personlige forudsætninger og af, hvilken familie barnet har, og af hvor meget, der bliver talt med barnet derhjemme.

”Jo mere der bliver talt med barnet, jo mere nuanceret et sprog får barnet. Vi opfordrer også familier til at tale modersmålet med barnet derhjemme. For det er vigtigt, at barnet lærer sit modersmål. Forældrene har også et mere nuanceret sprog, når de taler modersmål med deres børn, med mindre de er helt vildt gode til dansk,” siger Lotte Althoff Laustsen.
Ekstra sprogstimulering
”Når barnet er tre år, laver vi en såkaldt 3-års-screening, som vi sender videre til Videnscenter for Integration. Derudover får barnet en halv time om ugen under det, der hedder paragraf 4A, hvor der tages særligt hånd om barnet. Men de får mere sprogstimulering end de danske børn,” siger Anne Møller.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.