Vi er på besøg i Sundhedscafeen en tirsdag eftermiddag for at se hvad der foregår. Sygeplejerskerne Marianne Viskum og Helle Dybdal Jensen tager imod.
Sundhedscaféen er et samarbejdsprojekt mellem Det Boligsociale Fællessekretariat og Århus Kommune, og som foregår i Herredsvang, Viby Syd, Trigeparken, Gellerup-Toveshøj og Bispehaven.

Kl. er 13.05, og den første besøgende er allerede ude af døren igen. Sundhedscafeen åbner ellers først kl. 13, men da de alle sammen var til stede, kunne de lige tage sig af den første besøgende. Han blev blandt andet vejet og fik målt højde og fedtprocent. En computer regner så kroppens alder ud. Og den skal selvfølgelig helst svare overens med ens aktuelle alder, eller vise mindre. 

Jeres udsendte blev også tilbudt den store tur, men turde ikke se sandheden i øjnene. Så det blev kun til en lille samtale ud fra et spørgeskema, blodsukkertest og blodtryk. Hvis man er mere modig, kan man få en længere samtale ud fra spørgeskemaet – om kostvaner, alkoholindtag, motion eller mangel på samme. Der er tre kasser med smilies og hvis man svarer med en negativ smiley, kan det være, at man skal have en snak om, hvordan ens vaner kan ændres. 

”Nogle er ikke klar til at ændre på tingene, og det er også ok med os. Vi støtter dem og gør opmærksom på, at tilbuddet er der hvis de ændrer mening senere,” siger Marianne Viskum. Hun har tidligere arbejdet med rygestop på Århus Kommunehospital og har stor erfaring i, at hjælpe folk med at holde op med at ryge.

Folk i alle aldre kommer forbi

I løbet af de 2½ time var der ca. 15 besøgende. Der var en kvinde, som for nylig havde født og ville have et tjek. En ældre kvinde, som havde sin nabo med som tolk, blev også testet og havde en lille snak med sygeplejersken om hendes generelle sundhedstilstand. 

”Nogle mennesker kommer kun en gang, fortæller Helle Dybdal Jensen, ”andre kommer tilbage til opfølgning på sundhedstjekket.”

Man kan få sine resultater i en mappe og komme tilbage og blive testet igen for at se om der er forandringer siden sidst. I dag kom en mand forbi, som på en måned havde tabt sig 4 kilo. Der var stor begejstring og klapsalver over hans indsats.

Et kendt ansigt kiggede forbi

Toveshøjs ildsjæl Allan Fisker kiggede også forbi for at få lavet et sundhedstjek. Hans krop var yngre end hans egentlige alder, så det var han godt tilfreds med. 

Kom bare forbi

Projektet har kørt siden januar, og i begyndelsen var der ikke så mange besøgende hver gang, men efterhånden kommer der en del besøgende hver gang.  Projektet kører i foreløbigt tre år, så der er god tid til at kigge forbi endnu. Man kan bare komme ind fra gaden, og alle er velkomne. Der er åbent hver onsdag kl. 13-15.30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.