I alle egne af landet sker der sociale bedragerier ved, at manden flytter hen på et lille værelse, så kvinden og børnene får ekstra tilskd – selv om de reelt stadig bor sammen. Rigtig mange mænd kan dele små lejligheder, hvor de bor pro forma – på de såkaldte fædrehoteller.
Nu skal de fædrehoteller, der ligger i Gellerup og Bispehaven, frem i lyset, og fjernes. Men i andre dele af byen kan bedragerne heller ikke vide sig sikre. 
Allerede 22. august underskrev borgmester Jacob Bundsgaard (S) en større aftale om Gellerup og Bispehaven med daværende socialminister Benedikte Kiær (K.), hvor socialt bedrageri og fædrehoteller var en del af aftalen.
For få dage siden kritiserede folketingsmedlem Karen Jespersen (V) imidlertid, at kommunen gør meget lidt ved fædrehotellerne, og hun mente, at problemet er størst i Gellerupparken og Toveshøj. Hun var forarget over en "håndbog", som kommunens egen kontrolgruppe har udgivet med eksempler på socialt bedrageri. Håndbogen fortæller dog også, at bedragere fanges – men ikke, om det er få eller mange, der fanges.
Et eksempel fra håndbogen:
"Conny" og "Kim" blev afsløret i bedrageriet blandt andet fordi, Kim åbnede døren, da pantefogeden kiggede forbi hos Conny, og fordi politiet har godtgjort, at han ikke boede på dækadressen.
Kim og Conny blev anmeldt til politiet for socialt bedrageri, og Conny får ikke længere udbetalt boligstøtte, friplads til børnene og børnetilskud fra det offentlige. Samtidig skal Conny betale 101.191 kroner tilbage til Århus Kommune i for meget udbetalt støtte.
Rådmand strammer op
Efter Karen Jespersens læserbrev gik kultur- og borgerservice-rådmand Marc Perera (K.) i medierne:
"Vi vil ikke finde os i, at der er nogen, som går og snyder fællesskabet. Det er usolidarisk og en trussel mod velfærdssamfundet … Vi har oplevet, at der er op til 18 personer, som har haft folkeregisteradresse i en etværelses lejlighed, mens lejligheden tydeligvis kun har været beboet af en person. Den slags proformaflytninger, der kun har til formål at få flere penge ud af kommunekassen, vil vi ikke tolerere, og derfor skal kursen nu strammes," siger Marc Perera Christensen til JP Århus.
Det er altså ikke kun i Gellerup, at kursen vil blive strammet – men over hele byen. Det vil ske i samarbejde med boligforeningerne, og hammeren falder eksempelvis, hvis der bor mere end en voksen pr. rum. 
Aarhus Kommune har i år inddrevet 11 mio. kr. fra bedragere – så der ER altså allerede sket noget.
Du kan læse håndbogen i socialt bedrageri her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.