TEMA: FORDOMME. Sahra Mohamed har somalisk baggrund – og forholder sig i denne temaartikel til fordomme.
Læs intro-artiklen til temaet om fordomme
Hvordan har du det med fordommen om, at alle somaliere snyder i skat?
Jeg blev ret forbavset, da jeg læste på tekst-tv ”Somaliere snyder skat for flere millioner kroner”. Jeg begyndte at tvivle på mig selv og min egen orden i skattepapirerne. Hvornår har jeg dog snydt tænkte jeg, for overskriften gav altså anledning til, at hvis man blot var somalier, så havde man snydt i skat pga. sin nationalitet.
Dermed mener jeg, at medierne har gjort hvad de kan for at få det til at lyde som om, at alle somaliere snyder i skat. Der har på det seneste kørt en hetz i Danmark mod forskellige nationale grupper, og i den grad mod somaliere. Det skaber fordomme, og man får tingene fremstillet som om, at det KUN er somaliere, der snyder i skat.
Det er ret træls for mig som somalier og med ‘rene hænder’, at alle nu går rundt og tror, vi snyder i skat. Det kan vi takke medierne for.
Hvordan har du det med, at somaliere nu er kommet i fokus på grund af enkeltstående personers planer om terror?
Man burde slet ikke nævne hvilken nationalitet, en ”kun” mistænkt person har. Så længe man ikke er dømt for noget, er man uskyldig indtil det modsatte er bevist. Når jeg som somalier ved, at jeg ikke selv går rundt med tanker om terror, føler jeg mig egentlig ikke rigtig i fokus, men det er da træls, for det er ikke ligefrem fordi, at det pynter på ens CV fremover, at der står man oprindeligt er fra Somalia.
Tænker du over disse fordomme og generaliseringer?
Ja, og jeg forstår ikke, hvorfor ens nationalitet skal nævnes, når man er dansk statsborger og er på lige fod med alle andre etniske danskere. Når vi har de samme forpligtelser, burde man også have de samme rettigheder og ret til at blive kaldt dansker, i stedet for at man i medierne i forbindelse med uheldige sager nævner, hvilken nationalitet den mistænkte har, selvom personen er dansk statsborger.
Man skriver jo heller ikke ”dansker anholdt for terror” ved de sager, hvor det har været etniske danske muslimer, der har været anholdt og sigtet for terror. Lige så snart det er en anden etnisk baggrund, om det så er en 3. generations indvandrer, så nævnes det stadigvæk med store bogstaver.
Hvilke fordomme har du ellers hørt?
Pirater og øksemanden, som var den somaliske mand, der ville slå Kurt Westergaard ihjel.
Har du fordomme/eller har hørt om andre grupper?
Jo til en vis grad. Alle grønlændere er alkoholikere, rumænere er tyve osv., men det er jo også igen medierne, for jeg kender ikke personligt folk fra Grønland eller folk fra Rumænien, der har bekræftet disse fordomme.
Men hvis jeg mødte nogle, ville jeg heller ikke mene, at det var på grund af deres nationalitet, men på grund af samfundet og miljøet, og af deres egen fri vilje, uden at lægge skylden over på nationaliteten som grund.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.