Fadi Kassem, leder af Kontaktstedet og forfatter, satte sin bog "Fadi – Krigsbarn, rod og rollemodel" på højkant i en lille julekonkurrence. Deltagerne skulle på Fadis Facebook-side give det bedste bud på, hvad der går galt, siden unge med en anden baggrund end dansk, som er født og opvokset her i landet, har svært ved at tilpasse sig i det danske samfund.

To tilværelser
Vinderen af bogen blev Racha Hassan, som bidrog med denne kommentar:

"Manglende tilhørsforhold er bestemt med til, at unge har svært ved at tilpasse sig i det danske samfund.

For børn og unge mennesker bliver det utroligt svært her i landet at skulle leve to slags tilværelser. I dagligdagen at skulle leve efter vestlige normer i institutioner, skoler m.v., medens mange forældre samtidig forlanger en adfærd, som man havde hjemme i landsbyen for 20 år siden og som mange er frosset helt fast i.

Hvordan vil det ikke påvirke unge mennesker, at blive presset til at vokse op i to modsatrettede verdener og så føle, at man egentlig ikke rigtig hører til i nogen af dem. De bliver hevet til hver sin side."

De gør som forældrene
Amar Avid nævner de forældre, som ikke vil være en del af det danske samfund, og giver dette videre til deres børn:

"De ser deres forældre og gør som dem! Samtidig bliver vi hele tiden omtalt som indvandrere, selvom vi er født og opvokset her, og faktisk lever MEGET dansk, og er meget integreret. Og så længe danskerne bliver ved med at kalde os for indvandrere osv, så er det klart, vi "bliver det"…"

Opdragelse og miljø
Osman Alici nævner opdragelse og fordomme som to vigtige årsager. I sin kommentar skriver han:

"Opdragelse og miljø spiller en central rolle. Unge med en anden etnisk baggrund har altid fordomme med sig, der vil altid være borgere som ser ned på dem, og det kan have en negativ påvirkning på dem. Forældrene skal tage mere ansvar og fortælle de unge helt fra de er små, hvad der er forkert og rigtigt, for ens barndom betyder meget for en længere hen af vejen."

Konkurrencen blev offentliggjort på Fadi Kassems hjemmeside. Debatten ovenfor findes på Facebooksiden – her er der flere kommentarer, end der blev plads til her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.