I kælderen i den nye del af Bazar Vest ligger Café Gaza. Her sidder der dagligt mange unge mennesker og ryger vandpibe, mens de snakker, spiller kort og slår hinanden i FIFA.Ikke mange af dem er vilde med at snakke, men 22-årige Mohammad Sabah, som læser arabisk og kommunikation på Århus universitet, vil gerne fortælle, hvorfor han ryger vandpibe.
”Det er bedre at ryge vandpibe end almindelige cigaretter, fordi smagen er bedre,” siger han.
Han forklarer, at han godt ved, at vandpibe er ligeså skadelig som cigaretter, og at de indeholder den samme mængde nikotin. Han siger, at det at ryge vandpibe er mere for hyggens skyld og for at mødes med sine venner. De andre i caféen ved alle, at det er skadeligt, men det bekymrer dem ikke.
Mohammad Sabah forklarer, at det er en del af den arabiske kultur at ryge vandpibe, og at han har mange studiekammerater, som har vandpibe med på skolen og ryger i pauserne. Han ryger også cigaretter, men har faktisk engang oplevet at blive råbt efter på Café Gaza, fordi han tændte en smøg i caféen, netop fordi de lugter anderledes end vandpiber.
Hvordan smager vandpibetobak?
”Det er en smag, man bedre kan have i munden, fordi man selv kan vælge smagen,” forklarer han med henvisning til, at vandpibetobak har forskellige smagsvarianter og ikke har samme grimme smag som cigaretter. En af de unge mænd, der spiller FIFA tilføjer, at det også giver en lidt anden effekt, fordi røgen ryger direkte i lungerne, da man automatisk inhalerer. Vandpibe har samme effekt som cigaretter, men Mohammad Sabah siger, at første gang man ryger godt kan give et nikotinkick, men at han regner med, at sådan er det også at ryge almindelige cigaretter.
Mohammad Sabah mener ikke, at han er afhængig af vandpiben, han kan sagtens stoppe, men det er et større problem med at stoppe med at ryge cigaretter.
Vidste du at…
af Heidi McGhee

  • Risiko for afhængighed (nikotin) er nøjagtig lige så stor ved vandpiberygning som ved cigaretrygning. (netdoktor.dk)
  • I gennemsnit er indholdet af nikotin pr. pibehoved (20 g) 67 mg. Det svarer til 6-7 almindelige cigaretters indhold i tobak med tilsætningsstoffer. Pibehoveder uden tilsætningsstoffer har 713 mg, som svarer til ca. 70 almindelige cigaretter! (cancer.dk)
  • Der er samme risiko for at udvikle kræft og andre former for lungesygdomme ved vandpiberygning som ved cigaretrygning. Derudover kan en række tilfælde af læbekræft tilskrives vandpiberygning (cancer.dk)
  • Selvom røgen fra en vandpibe føles mild, så er den ikke mindre farlig. Oftest hober røgen fra vandpiben sig op i lungerne i længere tid, hvilket udsætter lungerne for mere skade. (videnskab.dk)
  • Et hiv fra en vandpibe giver 12 gange mere røg end et hiv på en cigaret. (politiken.dk om svensk undersøgelse)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.