Ramallah-spejdernes bus kører en tidlig lørdag morgen fra Foreningernes Hus med retning mod København. 18 festklædte bydelsmødre fra Gellerup skal til Christiansborg – demokratiets højborg. Gellerup.nu er med på turen.
Undervejs går snakken på arabisk og somalisk. Og høj latter overdøver Ramallah- bussens dieselmotor.
Idil Mohamed Mire er bydelsmor med somalisk baggrund. Hun siger, at de gennem projektet har lært at tage udgangspunkt i Gellerup og møde andre. Netop dette viser sig i dag, hvor mødrene stiller spørgsmål om at arbejde som politiker på Christiansborg.
De skal nemlig møde folketingsmedlem Fatma Øktem, der tager imod ved indgangen. Hun viser rundt og fortæller, at hun arbejder på Danmarks flotteste arbejdsplads og er ordfører for partiet Venstre i ligestillingsspørgsmål. Hun giver eksempler fra hverdagsliv og ligestilling. For eksempel har en far spurgt hende om samkvemsret med sine børn efter skilsmisse, hvilket er et konkret eksempel på, at man som borger i Danmark kan stille spørgsmål til politikere og få dem til at diskutere sagen i Folketinget.
Stem og tag ansvar
Fatma Øktem har selv boet i Gellerup og kommer ind på ansvar for børn og siger, at det er vigtigt, at man tager ansvar, før man sætter børn i verden. Og vil man have et ansvar, skal man også give sin stemme ved kommunalvalget, der finder sted 19. november.
”Det er vigtigt at forstå andre, og at man godt kan arbejde sammen, selvom man er forskellige,” siger hun, og der opstår også en debat om tørklæder og forskellige holdninger i den forbindelse.
Grundloven skal overholdes
Fatma Øktem giver med praktiske eksempler mødrene svar på, hvordan det er at være i Folketinget og at hun har skrevet under på, at hun skal overholde loven.
Da hun spørger mødrene, om de ved, hvornår Grundloven blev til, kommer der straks svar: 1849. Fatma Øktem fortæller også om grundlovsændringen 1953, hvor det blev vedtaget, at også kvinder kunne være regenter.
I Folketingssalen er der livlig debat
I dag er det ikke folketingsmedlemmer, der debatterer, men mødrene der stiller spørgsmål til Fatma Øktem, der også viser sin plads i folketingssalen.
Mødrene finder spørgsmål frem fra hukommelsen, og der er også livlig debat mellem mødrene.
Fatma Øktem slutter med at invitere til, at man kan blive politiker for en dag sammen med hende eller en anden politiker. Hun vil også gerne følge mødrene i deres ambassadørarbejde og siger, at hun gerne besvarer spørgsmål både telefonisk og skriftligt.
Humor, latter og dieselmotor giver brændstof til, at chauffør Walid Mahmoud kan transportere mødrene sikkert hjem til Gellerup lige inden midnat.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.