Somalisk litteratur er nærmest totalt ukendt i Danmark. Det skyldes de mange års borgerkrig i Somalia, og at det somaliske sprog først fik sit eget alfabet for ca. 40 år siden.
Men somalierne har faktisk en rig mangfoldighed af mundtligt overleverede fortællinger, myter og sange. En del af dette findes nu som litteratur, der præsenteres på Somalisk Bog- og Kulturfestival på lørdag i Gellerup
”Det er spændende med somalisk litteratur. For verdenslitteraturen har en vigtig stemme i den mainstream-litteratur, som er så dominerende i den vestlige verden lige nu. Vi har ikke brug for at få opklaret flere krimigåder. Et indblik i andre virkeligheder og andre kulturer er langt mere spændende,” siger Aarhus-forfatteren Søren Jessen, som har siddet i Kunstrådet i Aarhus.
Somalisk litteratur udgivet i Sverige
Somalisk Bog- og Kulturfestival præsenterer Mohammed Hassan, som på sit forlag Scansom Publishers har udgivet en meget stor del af den somaliske litteratur, der findes. Det har han hovedsageligt gjort i Sverige, hvortil han kom i 1981.
Hans indsats betyder, at to tredjedele af al trykt litteratur på somalisk kommer fra Sverige (ifølge  Sydsvenskan). 
Forlæggeren holder oplæg på festivalen, hvor flere somaliske forfattere også præsenteres, sammen med et stort udvalg af litteratur på både somalisk og engelsk. Forfatterne er bl.a:  
Zainab Dahir: Historiefortæller og underviser. Hun beskæftiger sig meget med somaliske folkeeventyr og fortalte historier. Hun har bl.a. skrevet ”The Lion and the Squirrel”, der er udgivet på engelsk og somalisk. Hun gør et stort arbejde for at bevare den somaliske kultur og det somaliske sprog.
Abdulaziz Ali Ibrahim: Forfatter og fredsaktivist, med base i London, har studeret statskundskab ved universitetet i Firenze. Han har skrevet flere bøger om udviklingen i Somalia.
Halime Sofe Farah – bor i Gellerup og skriver digte.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.