For de fleste herhjemme er nytåret overstået d. 1 januar. Ligesom nytårsfortsæt og slankekure så småt også er ved at være glemt. Men for en gruppe vietnamesiske beboere i Gellerup er det nye år først lige begyndt. De fejrer nemlig nytåret efter den kinesiske kalender.
Bøn, vegetarretter og nyårspenge
Kaly Nguyen, der er 17 år og bor på Gudrunsvej i Gellerup, holdt sidste uge nytår med sin mor, lillesøster og storesøster:

”Hvert år starter vi med at tage i det buddhistiske tempel i Tilst for at bede. Herefter samles vi med en masse andre vietnamesere for at høre musik, se skuespil og bare være sammen. I år var der blevet lejet et stort lokale ved Storcenter Nord, for der kommer ret mange mennesker, også fra andre byer i Danmark,” fortæller Kaly Ngyuen.

”Fra den dag nytåret starter og en uge frem, spiser vi ikke kød, men kun vegetarretter, der er særlige for nytåret. Vi pynter op med hjemmelavede papirlamper, og så får børnene og de unge nytårspenge af de ældre. Vi får dem i en lille pose, med et fint billede på og så er der måske et par hundrede kroner indeni,” fortæller hun grinende.
Fra Slangens til Hestens år
Den kinesiske kalender er afhængig af månen. Derfor falder nytåret på forskellige datoer hvert år. I år lå nytåret d. 31 januar, men datoen kan variere fra midten af januar til midten af februar.
Mens de fleste i Danmark hoppede ind i talåret 2014, er den kinesiske kalender cyklisk, og årene bevæger sig rundt i en cirkel af tolv dyr og fabeldyr, eksempelvis Dragen. I år gik vi altså fra Slangens år ind i Hestens år. For mange vietnamesere har fødselsår en betydning, fordi det regnes for at give særlige persontræk. Børn, som bliver født i år, får del i Hestens egenskaber som foretagsom og høje ambitioner, men også en grad af utålmodighed.
Nytåret er tid til familiebesøg
Mange vietnamesere benytter nytåret til at besøge familie og venner i Vietnam. I år var Kaly Ngyuens bedsteforældre for eksempel af sted. Kaly Ngyuen har aldrig selv fejret nytåret i Vietnam, men hun har hørt meget godt om det fra både bedsteforældrene og sine forældre:


”Jeg har desværre ikke selv prøvet at holde nytår i Vietnam. Det passer jo ikke så godt med skolen her i Danmark. Jeg har hørt så meget om nytåret i Vietnam, blandt andet, at alle går ud på gaden og ønsker hinanden godt nytår. Hvis jeg får muligheden engang, vil jeg selvfølgelig gerne opleve det selv,” siger Kaly Ngyuen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.