”De første tyrkiske gæstearbejderes erindringer er en vigtig  brik i vores fælles historie, som vi bør kende. Men det er en generation, der er ved at blive gamle, så det er snart sidste udkald.”
Sådan lød det fra Vibeke Harsberg, frivillig ved Gellerup Arkiv, da hun sidste uge præsenterede projektet Gæstearbejdernes Historie, på det offentlige møde for ansøgere til næste års pulje af Gellerup Kulturmidler.
Vi er først lige begyndt
Projektet, der er startet i 2010, modtog sidste år en pose penge fra Gellerup Kulturmidler. Sidenhen er antropolog Anita Maria Romeo koblet på projektet, og i alt 38 livshistorier er nu indsamlet:
”Men vi føler først lige, vi er begyndt. Det tager tid at vinde folks tillid, den har vi nu, og vi oplever flere, der spørger os, hvornår det bliver deres tur til et interview,” fortæller Anita Maria Romeo. Derfor håber hun, ansøgningen går igennem.
”I starten mødte vi lidt skepsis: hvad skulle historierne bruges til, hvor kom vi fra? Nogen havde dårlige erfaringer med at udtale sig, de har oplevet, at aviser har stillet dem i dårligt lys som indvandrer. Når de hører, det er til arkiverne, så eksempelvis deres børnebørn kan læse det, vil de gerne fortælle,” forklarer Anita Maria Romeo.
Hverdagslivet i fokus
Mange synes måske ikke, deres hverdagsliv med opvask, sengetider og trummerum er noget særligt at skrive om, men det er det faktisk, pointerer Vibeke Harsberg:
”Det er det levede liv, der interesserer os. Og som kommende generationer kan lære meget af at læse om. Hvordan boede de første gæstearbejdere, hvad fik de at spise, hvordan hang deres liv sammen i et helt nyt land, hvor de ikke kunne sproget,” siger hun og tilføjer, at det er historier som imponerer:
”Man får en enorm respekt for dem. Man kan se på flere af de ældre, at de har knoklet. De skulle ikke bare klare sig selv, men også sørge for deres familier. Og bare det at køre op gennem Europa fra Tyrkiet dengang, var overhovedet ikke en ufarlig rejse,” siger Vibeke Harsberg.
Har du en historie til arkiverne? Skriv til brablok@hotmail.com eller læs mere på www.brabrandarkiv.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.