Deres udsendte kom lørdag aften på en noget anderledes opgave end sædvanligt.

For enden af Bazar Vest, over genbrugsbutikken ud mod det bakkede areal ved Toveshøj, ligger Fredens Moské. Her samles muslimer i alle aldre til eksempelvis bøn, koranundervisning og sociale aktiviteter såsom drøftelser ud fra Koranen.

Lørdag åbnede moskéen dørene for lokalsamfundet, og ved 18-tiden mødte gellerup.nu op i moskéen. Man havde på forhånd inviteret i lokalpressen og på internettet med det formål at give folk mulighed for at stille alle de spørgsmål, som man måtte have på hjertet.

”Sted, hvor man bøjer sig i bøn”
Ordet moské kommer fra det arabiske ord masjid, som betyder ”sted hvor man bøjer sig i bøn”. Ved ankomsten er i tæt på aftenbønnen, hvor moskéens mandlige medlemmer beder i den store sal. I den lille sal beder kvinderne. Dog er der en række medlemmer til stede for at tale med gæsterne. 19-årige Afaf Zeid er én af dem.

Hun fortæller om bønnen og om det, der sker. Der bliver læst vers fra Koranen, blandt andet fra 1 Sura, der fremhæver betydningen af Allah´s nåde og storhed. De fleste sidder på gulvet, men enkelte sidder af helbredsmæssige årsager på stole.
21-årige lærerstuderende Houda Zeid sidder på den anden side af mig og fortæller mig, at hun altid føler en utrolig fred i moskéen, mens hun følger med i koranen. Nogle mandlige muslimer ankommer lidt forsinket til bønnen og sætter sig på plads. Houda Zeid fortæller om sin følelse af at være fuldstændigt tryg i moskéen. Det er for hende Guds hus og et sted, hvor muslimer dedikerer sig fuldstændigt til deres tro.
Følg mønstret til Mekka
Engin Erkus giver en guidet rundtur og fortæller i detaljer om moskéen. Han viser mønstret i tæppet, som absolut ikke er en tilfældighed:
”Bliver du ved med at gå i denne retning, så ender du i Mekka.” Vi går videre, og han viser mig imamens særlige platform, som i sin oprindelige, historiske form var skabt for at give en særlig akustik i rummet. Det er nu overflødiggjort på grund af teknikken. På lystavlen ses de tidspunkter for bøn, som gælder i dag. Det varierer grundet de forskellige tidspunkter for solnedgang og solopgang i løbet af året.
I et tilstødende lokale er der koranundervisning. En mand i 40erne underviser to drenge i Koranen, og Engin fortæller at her kan alle altid modtage undervisning. Ved siden af dette lokale vises en film fra Mekka, som alle muslimer helst skal rejse til én gang i livet.

En fyr kommer hen til mig med mit navn skrevet på arabisk. Han har inden rundvisningen spurgt efter hvordan jeg staver det på europæisk og hvordan det udtales, og nu er det skrevet på papir.

Således går to timer i Fredens Moské lørdag aften, hvor rundt 70 personer siden klokken 11 er kommet forbi.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.