Det vil tage en årrække at gøre Gellerup til et område, hvor der ikke bliver smidt affald. Kampagner og oprydningsdage er måske gode nok, men de hjælper ikke nok.
Det siger to af de, der i denne tid arbejder med at gøre Gellerup pænere: Abdallah Ajjawi og Esam Adel. De har sommerferiejobs i Gellerupparken og Toveshøj, hvor de arbejder sammen med gårdmændene om at samle affald, male træværk, klippe hække og så videre.
En del af arbejdet handler altså om at rydde op efter folk, der ikke gider gå hen til den nærmeste skraldespand med deres affald.
"Det er jo bare et arbejde, man skal udføre. Men det er trist at se i buskene, så meget plastikaffald, der ligger. Det er meget skadeligt for naturen," siger Esam.
I Stillehavet ligger således en gigantisk "ø" af plastikaffald – så gigantisk, at den nærmer sig Afrika i udstrækning. Plastik optages af fugle, der æder affaldet, og det indgår derfor i fødekæden for mennesker.
Stor ond cirkel
Esam mener, at når der bliver ved med at komme affald, så er det en stor ond cirkel, der bevirker det. Mange i forældregenerationen har ikke været vant til at rydde op, så de har heller ikke lært deres børn det. Når de ser skidtet flyde i naturen, er det nærliggende for dem at smide noget også.
"Det er ikke nok, at en gruppe unge samler op, eller at foreningen Rent Ansvar organiserer indsamlingen," kommenterer Abdallah.
De to unge mænd håber, at det bliver anderledes, når deres egen generations børn vokser op. De selv er meget opmærksomme på, at der skal være pænt i området, og at der er nok skraldespande, for folk vil ikke gå ret langt med deres affald.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.