Søndag eftermiddag mødte op mod 700 aarhusianere op på rådhuspladsen i Aarhus til en hurtigt arrangeret demonstration mod krigen i Gaza, hvor mange hundrede palæstinensiske civile børn, unge og ældre i løbet af de sidste to uger er blevet dræbt under de israelske raketangreb.
Demonstrationen kom i stand på initiativ af et ungt par fra Gellerup, Julie Bjørnholm og Ali Kayed, som sammen med nogle venner i sidste uge blev enige om, at det var nødvendigt at gøre noget for at få omverden til at se, hvad det er der for uhyrligheder, der foregår i Gaza.
En demonstration for fred
”Vi forsøgte at lave en demonstration på rådhuspladsen i fredags, men der kom kun ca. 25 palæstinensere og 30 danskere. Vi havde ikke fået tilladelse, og politiet kom og bad os stoppe og gå hjem. Men politiet sagde også, at vi bare kunne søge om tilladelse. Det gjorde vi så i går, og så fik vi tilladelse til at demonstrere i dag, så længe vi sørger for, at den foregår fredeligt,” fortæller Julie Bjørnholm, der var meget tilfreds med det store fremmøde

Mange aarhusianere mødte frem
Invitationen til demonstrationen blev i løbet af lørdag og søndag sendt ud via Facebook og sms. Og Ali var rundt og hænge sedler op i alle opgangene i Gellerup.
Og på trods flot strandvejr, og at mange sikkert er af sted på sommerferie, så var der stor opbakning til de unges initiativ. Da demonstrationen gik i gang kl. 16.30 var rådhuspladsen fyldt med palæstinensere med tørklæder og faner, og der var også mange somaliere, tyrkere, danskere og andre, der var mødt frem for at være med til at protestere mod de israelske angreb i Gaza.

Medier blev væk
Ingen aarhusianske medier kunne spottes på rådhuspladsen. Det blev højlydt kritiseret af flere af talerne. Og der også hård lød kritik af udenrigsminister Martin Lidegaard, fordi han ikke allerede har taget afstand fra Israels aggressive angreb, der rammer uskyldige børn og kvinder i stort antal.
Blandt talerne var Gellerups tidligere danmarksmester i boksning Reda Zam Zam, som opfordrede udenrigsministeren til at komme hjem fra sin ferie og kræve, at de israelske angreb stopper. Der var også tale af byrådsmedlem Peter Hegner Bonfils fra Enhedslisten, som støttede op om rådmand Rabih Azad-Ahmads forslag om at boykotte Israel lokalt, nationalt og internationalt.

Vrede og frustration
Mellem talerne blev der fra demonstranterne i kor råbt højt på arabisk, og på engelsk lød det ”Free free palestine” og på dansk lød kravet igen og igen om at boykotte Israel. En mindre flok ophidsede unge mænd sprang ned på pladsen med en hjemmelavet israelsk flag, der blev brændt af. Hovedparten af demonstrationen deltagere fulgte dog arrangørernes opfordring om at lade det være en fredelig demonstration. En ung dansk taler, Tommy Peter Nielsen, der tidligere har været fredsvagt i Gaza, sagde, at han forstod de unges vrede og frustration, men han advarede mod, at hver gang de unge brænder et flag af, så får det fem danskere til at vende ryggen til det palæstinensiske folks sag.

Indsamling og nye demonstrationer
Undervejs lød der fra demonstrationens ordstyrer Raji Nader en opfordring til at huske, at det var en fredsdemonstration imod krig og uretfærdighed, og om at stoppe mord på uskyldige børn og kvinder.  På et tidspunkt blev der også råbt et nummer op til Mobilepay, hvor demonstranterne kunne overføre støttebeløb til de hårdtramte borgere i Gaza.
Efter flere talere, som stammede både England, Ægypten og Afghanistan, og en række impulsive ytringer, hvor folk fik luft for deres frustrationer, blev demonstrationen sluttet af med en opfordring til at mødes igen i løbet af indeværende uge for at marchere rundt i Aarhus gade for at blive ved at holde aarhusianernes øjne åbne og opmærksomheden rettet mod de israelske krigshandlinger, der finder sted i Gaza.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.