Pludselig dukker et navn op, som vi på redaktionen aldrig har set før på et kort over Gellerup. Agurketid eller ej, så skal det navn tjekkes grundigt ud!
Årstallet er 2024. Du kører med Letbanen fra Aarhus Ø mod Gellerup. Toget kører ad Edwin Rahrs vej og stopper ved Bazarpladsen, som blev udformet tilbage i 2016-17. Du kører ned ad den stadig nye Bygaden og passerer Verdenspladsen, hvor Gellerups flotte beboerhus har stået i nogle år nu.
Du skal snart af og vælger næste stop, som i højttaleren bliver annonceret som Fredens Plads. Det ligger mellem Gellerup Kirke og moskeen, og som navnet antyder, er det ganske fredeligt her.
Men hvor kommer navnet fra? Du spørger inde i moskeens informationscenter, om de kender historien. Tjah, måske, siger den venlige dame i informationen. Der var tilbage i 10-erne en moske, som hed Fredens Moske, men øh.. den lå jo oppe ved Bazar Vest, så det er nok ikke det alligevel…Der var vist også nogle i byrådet dengang, som var meget imod en moske i Gellerup. Så mosketilhængerne ville nok ikke foreslå, at letbanestoppet skulle hedde Fredens Plads – det ville være som at hælde benzin på bålet.
Tilbage på Bygaden spørger du et par forbipasserende… det giver ingenting. Den ene af dem siger endda, at han var med til at projektere letbanen i 2014-17, men han kender ikke navnets historie. Den anden har boet i Gellerupparken siden den blev bygget for 50 år siden, men hun er også blank på det navn.
Men spørg lige ovre i kirken, lyder hendes råd.
Du får fat i den nu midaldrende sognepræst, Niels Hviid, som er ved at sætte kaffekander ud på cafebordene foran kirken – og nu er der bid!
"Jada! det har vi altid kaldt pladsen foran kirken. Vi kalder den egentlig Fredspladsen, som er en forkortelse af Den Jordiske Freds Plads. Spørg mig ikke, hvorfor den hedder det – jeg aner det ikke, men det er måske et modstykke til Den himmelske Freds Plads i Beijing," siger Niels Hvid, som erkender, at Fredspladsen aldrig er kommet ind i det almindelige sprogbrug i Gellerup.
Men jeg tror godt, at jeg kan fortælle, hvordan de har fundet på det navn til letbane-stoppet. Der løb nogle arkitekter rundt i … ja, det var vist for en 10 år siden, og de skulle inspireres til noget med byparken, som nu er næsten færdig. Jeg sagde til dem, at vi kaldte det her sted for Fredspladsen.
Jo, det må være sådan, at Letbanen har fået fat i navnet," siger Niels Hvid og skænker kaffe op ved den årlige "Stå-op-kaffe".
Du får dig en fredelig kop kaffe – en historie om et næsten glemt navn rigere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.