På en gåtur ned ad Brabrand Hovedgade kan man måske godt komme til at tage bybilledet for givet. Det ser jo ud, som det altid har gjort. På et gadehjørne på hovedgaden ved den store kontorbygning, der hedder Brabrand Hus, går en blind vej op mod banen. Men det interessante her er ikke det, der ses – men det, der ikke længere ses, for enden af vejen se lidt tom ud, her lå tidligere Brabrand Station. 
Måske kommer der igen til at ligge et letbanestop, om end det ikke bliver en ny stationsbygning.
Indtil 1978 var Brabrand Station en del af et stykke dansk nationalhistorie. Jernbanen tjente sit formål i krigen helt tilbage i 1864, hvor de danske tropper under flugten fra tyskerne blev transporteret i tog op i det nordlige Jylland. Brabrand var dengang kun en lille by uden for store Århus, som blev forbundet med omverden via jernbanen.
Indviet i 196
I Jylland var det først i 1859, at arbejdet med at bygge jernbaner begyndte. Banen gik fra Århus til Randers, og den blev indviet den 2. september 1862.
I begyndelsen kørte der to passagertog pr. dag i hver retning, og jernbanen havde en ugentlig indtægt på 4000 kroner. Derudover kørte der om morgenen en postdiligence mellem byerne. At jernbanen var kommet for at blive, var der næppe nogen tvivl om, selvom de stående passagerer, der i de første år måtte stå op i godsvogne, næppe havde forestillet sig, hvilken komfort der skulle præge togene 100 år senere.
Jubilæum før privatbilismen
3. september 1962, før privatbilismen for alvor brød igennem, markeredes 100-års-jubilæet for banen. Ved en reception på Århus Rådhus sagde DSB´s generaldirektør, P.E.N. Skov:
”Byen har brug for jernbanen og kan ikke undvære den, og derfor skal vi i dag ønske, at byen og banen må stå sammen til fælles gavn.”
Hvis man skal have et lokalt eksempel på jernbanens betydning, kan man fremhæve Jaka, som blandt andet blev etableret i Brabrand på grund af beliggenheden tæt på jernbanen. Jaka havde et privat sidespor hen til stationen.
Fremtiden
Aarhus-Gellerup-Brabrand nævnes i dag som et meget seriøst bud på en fremtidig letbanestrækning. Analyser vurderer, at letbanen vil være en økonomisk gevinst for Århus. Fordelen er, at man forbinder byen med flere af de største boligområder, og Bispehaven/Gellerup er områder, hvor der vil være et solidt grundlag for letbanen, da mange her ikke selv har bil.
Der er også mulighed for at tage letbanen ud forbi Brabrand og ud til et kommende knudepunkt, hvor man kan skifte til regionaltog, fjerntog, busser mv.
Men hvorvidt letbanen kommer, er et spørgsmål, der i hvert fald til dels vil komme til at afhænge af undersøgelser, der foretages 2013-2016.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.