I dag er vi i Libanon. Papkasser, tomme ketchupflasker, plastic og andre ting, som danske børn ikke ville skænke en tanke, ligger spredt omkring. Men de børn, der er på sommerskole i Globus1, kan bruge det, for de leger, at de er i Libanon.
"Vi leger, at vi rejser til forskellige lande, og vi har lært, at børnene i Libanon er fattige, så de må lave legetøj af affald og andre ting, de finder."
Det fortæller Sigurd, et af de 14 børn, der onsdag var en del af Mellemfolkeligt Samvirkes sommerskole. Den holdes hvert år i Gellerup, og i år er temaet Mellemøsten.
Det passer Sigurd fint, for han er god til at skabe kontakt med andre børn, og han er blandt andet blevet gode venner med Salem. Børn fra Gellerup og fra andre dele af byen blandes godt med hinanden, og det er en af fordelene ved sommerskolen.
"Vi er ved at lære hinanden at kende," siger Sigurd. De to drenge samler nogle papstykker, som bliver clipset sammen til et rumskib.
Færre børn end forventet
Katrine, en af de frivillige hjælpere på sommerskolen, kan nemt finde tid til at hjælpe drengene, for der er meget færre børn end forventet på skolen.
"Det er nok på grund af Eid, så der er en lidt uheldig uge at lave ferieaktiviteter. Men vi regner med, at der kommer flere børn de sidste to dage," siger hun.
Hun fortæller, at hver morgen snakker de med børnene om det land, der er valgt for denne dag, hvor mange der bor der, og om deres kultur. Libanon er præget af mange flygtningelejre med palæstinensere, som måtte flygte efter seksdageskrigen i 1967, da store dele af Palæstina blev indtaget af Israel.
Legetøj af affald
Temaet for i dag er derfor at lave legetøj af genbrugsmaterialer og affald. Det går rigtig fint, for med fantasiens hjælp kan alt lade sig gøre – fra rumskibe over robotter til sejlende ketchupflaske-skibe.
Pakistan er et andet tema, hvor drageflyvning er en del af den pakistanske kultur. Sort plastic sættes på rammer, en snor rulles ud, og børnene er klar til at sætte dragerne op. Vinden skifter dog meget, så det er svært at holde dragerne oppe.
Fodbold er en konstant adspredelse for især drengene, så det kan blive til adskillige kampe på multibanen ved Globus1. Fodbold er en universel sport, som jo også udøves overalt i Mellemøsten.
Frivilliges bidrag
Alle hjælperne på sommerskolen er frivillige, og det passer Katrine fint at være med i en uge.
"Vi har jo en lang sommerferie, og det er jo begrænset, hvor meget tid man kan bruge på at rejse rundt, når man er på SU. Jeg er glad for at kunne bidrage her, og det vil jeg hellere end at ligge på stranden. Det er ret fedt at se, hvordan børnene bliver glade for de aktiviteter, vi laver med dem," siger hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.