Hvordan ville jeg som etnisk dansker have det, hvis vores hjemland i 65 år havde været under udenlandsk besættelse? Ja, hvis tyskerne var lykkedes med deres besættelse af Danmark, og man selv skulle bo på den anden side af kloden sammen med forældre og bedsteforældre.
Dette fiktive spørgsmål virker komplet surrealistisk at stille en gennemsnitsdansker, og lad det være sagt rent ud: Jeg stiller mig selv dette spørgsmål for at prøve at leve mig ind i de følelser, som påvirker de mennesker, som igen og igen demonstrerer i Århus med kampråbene ”Boykot Israel!”, ”Viva, viva Palæstina!”, ”Børn i Gaza har ret til liv!”, ”Free, free Palestine”, ”free, free Gaza!” og nu også – med reference til USA´s støtte til Israels militær: “Boykot USA!”

Her på gellerup.nu er vi normalt neutrale, men i denne sag tager vi klart parti for Palæstinas befolkning, der udsættes for horrible overgreb. Kun få israelere er blevet dræbt – de fleste er soldater. Til gengæld er der over 1600 palæstinensere, der har mistet livet. Heriblandt familier, der har søgt tilflugt på FN-skoler, som så er blevet bombet.  På sociale medier ses billeder af blandt andet sønderskudte børn.

Vi opfordrer dog ikke til at boykotte amerikanske firmaer, blot firmaer med israelske stregkoder. Denne starter med 871 – før 729.

Da Israa græd
Ved søndagens demonstration på Rådhuspladsen i Århus stod 19-årige Israa Maarouf, Gellerup, frem og talte til de cirka 300 fremmødte. Hun er blandt andet aktiv i Fredens Moske og borgerjournalist på Gellerup.nu.
”Ved I hvor stort et areal Gaza dækker?” En i mængden råbte ”På størrelse med Langeland.” Israa bekræftede dette og forklarede, at området er 41 kilometer langt og 12 kilometer bredt. Så sagde hun ”forestil jer, at vi her i Århus skulle bo 1,7 millioner mennesker. Der ville virkelig blive trangt.”

Israa forklarede, at hun stod der som hverken kendis eller politiker, og sagde ”det takker jeg min Gud for.” Hun mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt kun kynisk tænker på at score vælgere og ved denne udmelding måtte hun undertrykke tårerne. Tårerne kom igen, da hun skulle tale om historikken.
”Der har været krig i Palæstina i 65 år. Hvor ellers ser man et folk der har været i krig så længe? Men vi er her endnu, fordi vi er standhaftige.”
Demonstrationen foregik fredeligt. Ved 15-tiden gik cirka 600 demonstranter fra Mølleparken og via Ridehuset, Banegården og Rutebilstationen til Rådhuset. Halvdelen af demonstranterne faldt så fra på Rådhuspladsen, og ved 17-tiden var der et roligt opbrud.

Du kan læse mere om aktionerne i Aarhus på facebooksiderne Save Gaza og Stå op for Gaza. Demonstrationerne vil efter planen fortsætte, så længe krigshandlingerne pågår.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.