Tirsdag d. 31. marts. fejrer Gellerup Museum fem års jubilæum. Alle, der har lyst til at se eller gense museet, er meget velkomne, og der vil blive serveret nybagte boller og varm kakao eller saftevand. Samme dag åbner museet den nye udstilling ”Mig. Nu. Gulerod.”, der er skabt af tre stærke kvinder, som alle bor i Gellerup; Helya Ahmadi, Aysha Amin og Hanaan.
Gellerup.nu har mødt museumsinspektøren, Anne Katrine Graah Rasmussen, til en snak om Gellerup Museum.
Selve museet er en del af den almindelige opgang på Gudrunsvej 16. På vej op til museet i lejligheden på 6. sal mødte jeg flere af opgangens beboere, og sange på arabisk kunne høres inde fra nogle lejligheder. 
Inde i museet er der både plancher med historiske fakta, information om helhedsplanen og udstillinger fra beboere i området. Derudover får man fornemmelsen af, hvordan lejligheden så ud ved parkens opførelse.
Perspektiv på tingene
”Det er et helt unikt sted, hvor man kan blive ført lidt rundt i tiden i Gellerup. Det giver et fantastisk perspektiv at komme herop. Man kan ligesom se tingene oppefra og bogstaveligt talt se, hvordan helhedsplanen folder sig ud,” lyder det entusiastisk fra museumsinspektøren, mens læderet, på den sort-brune 70’er stol hun sidder i, knirker og giver sig.
For vi sidder i stuen, der ser ud som en stue fra 1970’erne, hvor Gellerupparkens lejligheder blev opført. Under vores fødder ligger et langhåret orange-brunt Rya-tæppe, og bag mig står en fuldt møbleret teaktræs-reol med bøger, billeder og nipsting. Over det orange kakelbord hænger en stor Raku-lampe ned fra loftet.
Ifølge Anne Katrine Graah Rasmussen er det netop det unikke ved museet:
”Museet er et sted, man skal være i og bruge. Det er møbler der både er til brug og til skue. For mig er det vigtigt, at vi skaber forundring og interesse for historien gennem det sanselige. Og heroppe er det både fortid, nutid og fremtid, som vi kan give besøgende indblik i,” siger museumsinspektøren.
Mens jeg pakker mine ting sammen mødes min næse af dufte fra madlavningen i lejlighedens køkken. I dag bruges køkkenet både til madlavning og til at fremvise områdets mange madtraditioner.
Fra køkkenet går jeg videre ud i entreen og siger tak for besøget. Idet jeg forlader museet og åbner døren ud til opgangen, blandes museets samtaler og dufte med lyden af liv og musik fra opgangens beboere.
Gellerup Museums Facebookside

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.