”Da jeg stod i min tomme rengjorte lejlighed på Bentesvej og var klar til at aflevere den til syn, sagde jeg til min søn: Jeg tror, jeg flytter ind igen,” fortæller 78-årige Ann Krogsager, der i dag er flyttet ind i Brabrand Boligforenings nye afdeling, Havnehusene, på Aarhus Ø. Her var hun en af de første til at hente nøglerne til de spritnye lejligheder, som beboerne kunne rykke ind i fra den 15. maj.
Fra Anns nye køkkenvindue er der kig ned til lystbådehavnen, som summer af liv, den sommerdag Skræppen er på besøg.
”Faktisk er det slet ikke udsigten, der har trukket mig herned, for jeg havde en fantastisk udsigt hjemme på Bentevej med kig ned over det grønne område i Gellerupparken. Man er helt ugeneret, ingen genboere, men frit udsyn fra alle vinduer. Det kunne jeg rigtig godt lide,” fortæller Ann, som synes, at det var rigtig hårdt at flytte fra den fire-værelses lejlighed i Gellerup.
”Jeg har faktisk gået og grædt i flere måneder, mens jeg har været i gang med at pakke, fordi jeg var så glad for min lejlighed på Bentesvej. Men samtidig vidste jeg godt, at det ikke kunne blive ved at gå med trapperne op til anden sal uden elevator,” siger hun.
Beskidt opgang et dilemma
Men alt i Gellerup har ikke kun været godt, for opgangen på Bentesvej var tit meget beskidt og uhumsk.

”Hver eneste gang jeg kom hjem og åbnede døren til opgangen, tænkte jeg: åh nej! nu flytter jeg. Men det har været et dilemma, for min lejlighed var rigtig god. Gellerup er faktisk noget af det bedste af sin slags byggeri og ligefrem berømmet af arkitekter,” fortæller Ann, der interesserer sig meget for arkitektur, men som har arbejdet som skolepædagog på Skåde Skole, indtil hun gik på pension for 11 år siden.

”Jeg bliver så vred, når folk siger, at Gellerup er slum. Det er det ikke, men det er os beboere der er ansvarlige for opgangens tilstand, der sviner. Der er desværre nogle, som er ligeglade, og det er træls, for opgangen er det første, man møder,” siger Ann, der selv forsøgte at opfordre til at holde rent ved at hænge sedler op, men de blev bare revet ned.
Savner naboer at snakke med
Oplevelsen af at være alene som dansker har også været med til at få Ann Krogsager til at søge væk fra Gellerup.

”Jeg har længe savnet jævnbyrdige naboer, som jeg har kunnet tale med om ting, som interesserer mig, så som samfundsforhold, miljø og politik. Jeg har følt mig lidt alene mellem alle mine naboer, som jeg ikke rigtig kan tale med. Det er nogle gode og rare naboer, men der er desværre en sprogbarriere,” siger Ann.
Hun fortæller, at hun dog har nogle gode venner i naboopgangen, efter at hun på parkeringspladsen en dag stødte på en pakistansk mand, der viste sig at have været læge i Odense, hvor hendes egen søn har arbejdet.

”Den familie har jeg lært at kende, de er rigtig flinke og er nogle gange komme med mad til mig. Dem regner jeg med at fortsætte med at besøge i Gellerup.”
På taget på de nye Havnehusene har alle opgangene hver deres drivhus med fantastisk udsigt over Aarhus Havn, der er en stor byggeplads.

Aldrig utryg i Gellerup
Selv om Ann gennem sine mange år i Gellerup har haft indbrud både i kælderrum og lejlighed, har hun aldrig oplevet at være utryg.

”Jeg har aldrig været bange for at bo der, men desværre var det ikke sådan i min omgangskreds. Faktisk er det kun mine børn, som ikke slog korsets tegn for sig, når de skulle besøge mig i Gellerup.”

Det håber hun bliver anderledes i den nye afdeling på havnen, hvor hun har syv naboer i opgangen.

”Jeg har talt lidt med et par af naboerne og regner med, at vi snart skal finde ud af at mødes. Vi har jo et fælles drivhus på taget, som vi skal finde ud af, hvordan vi vil indrette. Og så skal vi jo også have lavet en bestyrelse i afdelingen,” siger Ann, som ikke er afvisende over for at involvere sig i det arbejde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.