CIRKUS TVÆRS: Kort før sin død blev cirkusleder Trille Lucassen interviewet i forbindelse med udarbejdelsen af det kommende Aktøratlas for Gellerup og Toveshøj. Her fortæller hun om de værdier og metoder, der ligger til grund for Cirkus Tværs’ arbejde, som forhåbentlig vil fortsætte også efter Trilles tragiske og alt for tidlige bortgang.
Dansk og kropssprog
Historisk har cirkus tradition for at huse artister af mange nationaliteter, altid på rejse fra by til by. Men også et fastboende cirkus som Cirkus Tværs har sine sproglige udfordringer:

”I Cirkus Tværs benytter vi dansk og kropssprog! Men i perioder, hvor vi har udenlandske akrobater, bruger vi også engelsk. Desuden kan det være nødvendigt med engelsk overfor de nye flygtningebørn vi har fået ind. Men det er godt, for engelsk er det internationale artist-sprog, så det er godt at kunne i forhold til at optræde sammen med andre nationaliteter. Lige nu har vi også en ung mand ansat, som kan arabisk. Så ved vi, hvad der foregår hvis der også tales arabisk,” forklarer cirkuslederen.

Cirkus er én stor familie
Cirkus er mere end bare artisterne, der står i manegen. Mange skal hjælpe til undervejs, før alting klapper og artisterne kan gå i manegen og vise, hvad de kan. I Cirkus Tværs gøres der flittigt brug af frivillige kræfter, der således også bliver en del af cirkus-familien:

”Vi er cirkus for hele byen – og hele landet i grunden. Alle kan være med hos os. Og så har vi frivillige, der er med af interesse for cirkusmiljøet. Det er lidt familieagtigt. Guleroden er at stå i rampelyset eller at komme med til festival. Der er frivillige ”på gulvet” til at træne børnene. Ellers kan jeg ringe til folk for at få hjælp til at sætte telt op og til forældre, der gerne vil hjælpe med at rydde op og lave mad til os,” slutter Trille Lucassen i dette interview.

Hun efterlader sig en stor ”familie” i Cirkus Tværs på omkring 200 nuværende medlemmer og venner over hele verden.

Billederne til denne artikel er taget i forbindelse med Cirkus Tværs’ opvisning, da Gudrunsvej blev genåbnet for trafik i april 2015.


FAKTA OM CIRKUS TVÆRS:

  • Grundlagt i 1986
  • Cirka 200 medlemmer, hvoraf 80% bor i Gellerup og Toveshøj
  • Et gratis tilbud for alle børn og unge op til 18 år. De fleste artister er mellem 8 og 15 år.
  • Er medlem af DUBAL, sammenslutningen af cirkusklubber i Danmark
  • Læs mere om Cirkus Tværs på deres hjemmeside

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.