”En del af noget større” var titlen på Gellerup Kirkedage, der blev holdt i weekenden. Dels i den religiøse sammenhæng, men også i en lokal sammenhæng. Og lørdag drog ca. 15 kvinder fra kirken ud i området, så på beboerhaver og besøgte en palæstinensisk kvinde. Elin Kyhl Svendsen viste vej, og Helle Hansen supplerede med sit indgående kendskab til Gellerup.
Walk-and-Talk om Verdenshaverne
Turen starter uden for kirken. Solen skinner fra en flot blå himmel. Elin fra Verdenshaverne starter med at fortælle om haverne i Gellerup:
”Foreningen Verdenshaverne samarbejder med det Boligsociale Sekretariat,” fortæller Elin. Det er fælleshaver, hvor alle kan komme og deltage på faste tidspunkter. Elin passer haverne sammen med folk i jobafklaring. Se evt. mere om mulighed for et forløb her. Formålet med Verdenshaverne er også, at de kan være til rådighed som terapihaver. En del af baggrunden for projektet her er netop, at der er relativt mange beboere i Gellerup, som har PTSD. Grønærtens haver er lejehaver, hvor Gellerupparkens beboere dyrker egne grønsager.
Nu går gruppen over til betonkummerne på parkeringspladsen uden for Familiecenter Vest. Det er Verdenshaverne, som sørger for blomster og urter her. Gruppen fortsætter herfra til Foreningen Grønærtens haver på Dortesvej.
Helle udpeger en have: ”Den har Aarhus Kommunes projekt for socialt udsatte lejet af Grønærten,” siger hun.  På det praktiske plan samarbejder de to foreninger om planter og stiklinger. Før gruppen af kvinder går videre, kigger de på de flotte grønsager i haverne, som er tilbage af sommerens høst.
Alt skal kunne flyttes
Turen fortsætter til Yggdrasil. Udenfor er der smukke blomster i velholdte bede. Også de flytbare kummer med store, flotte blomsterhører under Verdenshavernes velpassede, grønne omsorg.
”Alt her skal kunne flyttes,.” fortæller Helle. Det er selvfølgelig et vilkår forårsaget af Helhedsplanen. På grunden, som tidligere husede en børneinstitution, er der nu en stemningsfuld grøn oase. Her er også cafeen fra Yggdrasil flyttet ud. I det dejlige vejr leger nogle børn på en rød hoppeborg.
Chadi Ali Kayed fra afdelingsbestyrelsen passer cafeen. Han håber, at vejret gør det muligt at holde cafeen åben til de nye lokaler i InstantOne er klar i november.
Besøg i et arabisk hjem
Gruppen går videre ned mod Grønærtens haver på Gudrunsvej. Herfra går kvinderne over til Saadie Mahfouz på Gudrunsvej. Hun er aktiv i Aktiv Kvindeforening. Hun og hendes datter byder velkommen. Saadies datter fortæller, at hendes mor er meget gæstfri og tit inviterer fremmede.
I stuen er der er gjort plads til alle ved bordet. Og det er fuldt af lækkerier. F.eks. fremhæver Saadies datter fladbrød og en libanesisk specialitet, tabouleh. Den består af bulgur, finthakket bredbladet persille, tomater, citronsaft og krydderier.
Kvinderne får en god snak om menneskelige værdier på tværs af kulturer. Snakken går om forskelle og ligheder mellem dansk og arabisk høflighed og om pligten til at yde omsorg for familie og naboer. Ligesom der ser ud til at være enighed om vigtigheden af at møde hinanden på tværs af kulturer. Besøget er en god afslutning på lørdagens Walk-and-Talk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.