Hvad får man, når man krydser hennategninger og somalisk sambusa med skandinavisk renæssancearkitektur? Man får en dag i Den Gamle By, hvor der er hestevognskørsel som i 1800-tallet, formidles somalisk bolig, beauty, mode og mad.
En søndag i april var min mand og jeg på besøg i den nye somaliske lejlighed i Den Gamle By, og herefter fortsatte vi til somalisk beauty, modeshow og popmusik i Renæssancegården. Ugen før havde der været smagsprøver af somalisk mad. Jeg havde derfor ikke forventet, at der var noget at sætte tænderne i. Heldigvis tog jeg fejl, for man kunne få glæden af at købe sambusa og bashii.
Min somaliske søndag i Renæssancegården bestod bla. på glade, åbne og venlige somaliske kvinder og døtre. De gjorde deres bedste for at få lov til at male både på hinandens samt gæsters negle og hænder. Jeg kom også selv under hennatuben og fik et smukt motiv, som kommer til at minde mig om strofen "… So let me put this henna on ya hand and do the vow” fra sangen Dirty, Dirty East.
Modeshow med drilleri
De somaliske kvinder skabte atmosfære i Renæssancegården. Lige før modeshowets start var der livlig stemning med at få den røde løber på plads og borde rykket. Jeg bemærkede, at Den Gamle Bys nysgerrige gæster sad til venstre i lokalet, mens de somaliske kvinder og børn sad i højre side.
Fra højre side af lokalet var der en lettere grin gennem hele modeshowet. Det gav en god let, fri og uformel stemning. Især fordi den yndige værtinde ikke helt kunne lade være med at drille sine modeller mens de valsede op og ned ad den røde løber.
Showet var delt op i hverdags-, traditionelt-, fest- og nomadetøj. Det var et lille indblik i nogle af Somalias gamle traditioner. Showets værtinde brød kulturelle grænser ned ved flere gange at nævne, at "det er op til kvinderne selv at vælge det tøj, de vil tage på."
Det var også med et glimt i øjet, at hun nævnte, hvordan de traditionelle klæder faktisk er ganske gennemsigtige. Når kvinder mødes, kan det ske, at der er en eller to som ikke har bukser på… men det havde kvinderne nu i dagens anledning under modeshowet.
Jeg fik straks et fantastisk billede på nethinden af den varme ørken, skygge ved husene og en flok somaliske kvinder, der danser. Hvor må de lette kjolestoffer være ideelle i den varme ørkenvind.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.