Her er en sætning, som overrasker ejeren af Gudrunsvej 10A, Brabrand Boligforening:
"Gudrunsvej 10A er registreret som bevaringsværdig i klasse 3 jævnfør SAVE-registret, og de originale bygninger opført omkring 1880 må ikke nedrives."
Ejendommen huser i øjeblikket Foreningernes Hus og Det boligsociale Sekretariat. Byggeåret 1880 fortæller, at det er en ældre bygning, som kræver en del vedligeholdelse – men i følge Kulturstyrelsens register over fredede og bevaringsværdige bygninger befinder den sig i klasse 3 ud af 9. Klasse 3 betegnes som "høj bevaringsmæssig værdi" .
Læs mere om bygningen her.
Det skal vi undersøge
Formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, er overrasket over oplysningen, som står i lokalplanforslaget for den nye bypark i Gellerup:
"Det er nyt for mig, og det er noget, vi skal have undersøgt nærmere. Vi har ikke taget beslutning, om vi ønsker at rive bygningen ned, men vi ønsker ikke begrænsninger i vore muligheder," siger formanden. Ham bekendt er det muligt at rive bevaringsværdige bygninger ned – men det kræver i så fald byrådets godkendelse.
Boligforeningens hovedpine kan blive at vedligeholde den gamle bygning – og naturligvis også at finde anvendelse til bygningen.
"Det er for tidligt at tale om en nedrivning. Foreløbig er der en aftale med Foreningernes Hus om at blive i huset, indtil beboerhuset er bygget, så det er først på længere sigt, at vi skal diskutere, hvad huset skal bruges til," slår Keld Albrechtsen fast.
Riv bare glashuset ned…
Kulturstyrelsen finder en række bevaringsværdige detaljer omkring hovedbygningen til Tousgården, blandt andet den store kvist i midterfløjen (indgangspartiet). Til gengæld får de to senere tilbyggede firkanter (nu festlokalet og mødelokalet) det glatte lag af arkitekterne:
"Kuber tager magten fra oprindelige bygning," står der. Derfor vil de to kuber godt kunne rives ned, mens resten skal blive stående.
På den modsatte side af Edwin Rahrs Vej ligger ladebygningen til Tousgården. Den er også bevaringsværdig, men kun i klasse 5.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.