Glat og pæn renovering – eller troværdig med respekt for historien? 
Arkitekt Anna Mette Exner vælger det sidste. Hun talte for 1000 mennesker på Almene Boligdage, som i år blev holdt i Aarhus, og en del af programmet foregik i Gellerup. 
Anna Mette Exner har selv valgt at etablere sin tegnestue i en af betonbygningerne i Gellerup, nemlig i Opgangen over Gellerup Bibliotek på Gudrunsvej 78.
I et kort oplægs-format fortalte Anna Mette Exner om, hvilke følelser og fortællinger huse og bygninger vækker i os og argumenterede for, at vi i planlægningen af omdannelser skal respektere historien. Også i de forkætrede modernistiske bebyggelser.
Fagbladet Boligen refererer fra hendes såkaldte ‘talk’:
"Hvis facaden er glat som med nogle af de nye renoveringer, så er det ikke troværdigt. Bygninger mister identitet. Alting behøver ikke se så ordentligt ud,” sagde Anna Mette Exner, mens hun igennem flere eksempler på byggerier og planlægning af bl.a. Aarhus understregede vigtigheden ikke bare at bulldoze fortiden væk, når der skal renoveres boligområder."
"Min egen tegnestue bor i beton i Gellerupparken i Aarhus, og det er svært for folk at tro, at her faktisk er fedt. Men jeg bor i et boligområde i en rivende udvikling med et stærkt foreningsliv, tryghed som i Silkeborg. Vi kan godt skabe nye historier uden på de gamle."
Ekskursion til Gellerup
En del af de 1000 deltagere tog på ekskursion til Gellerup og så de igangværende forandringer og hørte om beboerdemokratiet. Fagbladet Boligen talte med et par af deltagerne.
Jeanette Dunn, beboerdemokrat i Hovedstadens Almennyttige Boligselskab, havde aldrig været i Gellerup før, men hun blev inspireret:
"Det har været meget spændende at se. En af de ting, jeg tager med hjem, er, at det er utrolig vigtigt at få beboerne med, når man laver sådan en helhedsplan. Det kunne man se, at de virkelig var her," sagde hun efter arrangementet.
En anden deltager, Ditte Hansen, bestyrelsesmedlem i Hobro Boligforening, sagde:

"Jeg synes helt klart, vi kan lære noget af det, de gør, for at integrere folk fra andre kulturer i sin boligforening. Vi har også nogle med udenlandsk baggrund i vores boligforening, som vi har problemer med at få med til vores møder, så den indsats, man gør, for at få dem med, kan vi helt sikkert lære noget af."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.