Fredag var omkring 100 forældre fra Gellerup og Toveshøj mødt op til informationsaften om lattergasmisbrug. Arrangementet er en del af en lokal oplysningskampagne, hvor næste skridt er at sende en folder om lattergas ud til alle beboere i området.

Ifølge en stor undersøgelse med 32.000 besvarelser fra landets gymnasie- og erhvervsskoleelever har 12 procent prøvet at bruge lattergas som rusmiddel. I hovedstaden viser lattergas sig at være mest populær. Men rusmidlet har spredt sig til hele landet.

Gellerup tog ansvar
Allerede tilbage i september mødte repræsentanter fra lokale foreninger, politiet, klubberne, moskeerne mm. op til et møde i Det boligsociale hus i Gellerup. Det var det civile beredskab og bekymrede forældre der havde taget initiativet til at samles. Med over tyve repræsentanter fra civilsamfundet blev det drøftet, hvad omfanget af problemet med lattergas var.

Hvem der købte det, solgte det og hvor oplyste beboerne var omkring problematikken. Mødet mundede ud i mange konkrete løsningsforslag. Lederen af lokalpolitiet, Klaus Hvegholm, som var med til mødet, kaldte det “et fantastisk godt initiativ”, mens at chefen for alle klubberne i Aarhus Vest, Anders Glahn, sagde: “Gassen tager hjernen fra de unge. Der er stor uvidenhed om emnet, så der skal oplysning til.”

De fremmødte trak herefter i arbejdstøjet. Der skulle en lokal oplysningskampagne til.

Når civilsamfundet står sammen
Til den første informationsaften i fredags udtrykte en far: “Tusind tak for dette arrangement. Jeg havde ingen chance for at vide, at der var et misbrug af lattergas. Det har jeg lært i dag.

En anden deltager, som er mor til flere børn, sagde: “Nu har vi fået denne viden og det er vigtigt, at vi går hjem og snakker med vores børn om alvoren ved lattergasmisbrug.

Politi i Gellerup
Henrik Haage fra lokalpolitiet i Aarhus Vest informerede om lattergasmisbrug og hvad man gør, hvis man ser nogen sælge det.

Til mødet holdt Henrik Haage fra lokalpolitiet et oplæg og fortalte, at der mangler lovgivning på området. At der ikke er en alderbegrænsning på køb af lattergaspatroner, selvom det er livsfarligt. Og at det derfor både er nemt og billigt at skaffe.

Noget andet han pointerede var, at forældrene skulle passe godt på deres børn. “I er rigtig gode til at passe på jeres piger. Og jeg ved, at nogle forældre mener, at drengebørn kan klare sig selv. Men det kan de altså ikke. De har også brug for regler”, udtrykte han.

Rusmiddelkonsulenten Søren Holm fra Ungdomscentret holdt en halv times oplæg med plads til spørgsmål. Han bekræftede, at henvendelserne til misbrugscenteret var steget markant og det tydeliggjorde udbredelsen af lattergasmisbrug i hele Aarhus.

rusmiddel Gellerup
Rusmiddelkonsulent Søren Holm blev blandt andet spurgt, hvordan forældrene kunne se det, hvis deres børn var i et misbrug.

Til sidst i programmet fik skoleleder fra Tovshøjskolen, Helle Mønster, ordet. Hun understregede, at det mest effektive middel mod misbrug og andre dårlige vaner hos børn er fritidsaktiviteter. Hun opfordrede forældrene til at sende deres børn til forskellige gode fritidsaktiviteter.

“Der er rigtig mange velfungerende unge, som får sig en uddannelse i vores område. Og det er vigtigt at sige, at det kun er få unge der roder sig ud i et misbrug. Tovshøjskolen har allerede et tæt samarbejde med politiet og arbejder forebyggende med misbrug.

“I sidste ende er det de gode værdier vi giver vores børn, mens de er helt små, som afholder dem fra de dårlige situationer,” rundede skolelederen af med at sige.


Unge drenge fra Oliven Spejderne gjorde et stort indtryk på forældrene med deres teaterstykke om lattergasmisbrug og brugen af hardballpistoler.

Beboerne i Gellerup og Toveshøj får snart en brochure i deres postkasse på enten dansk, arabisk eller somalisk. Herefter afsluttes oplysningskampagnen med en informationsaften for unge til foråret.

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.