Det kommende Sports- og Kulturcampus på Karen Blixens Boulevard bliver ikke alene stedet, der skal samle Gellerups sports- og kulturliv. Byggeriet er desuden med til at give flere lokale unge en frisk start på arbejdslivet.

Mohammed arbejder koncentreret med boremaskinen. Han er i gang med at lave en midlertidig platform, som håndværkerne skal bruge til at stå på, når de skal udføre arbejde hen over en trappeskakt.

”Jeg kan godt li´ den her slags arbejde. Jeg er glad for variationen – at man får lov til at lave alt muligt. Du ved aldrig, hvad der skal ske, når du møder om morgenen. Og så kan jeg godt li´, at vi selv får lov til at være med til at finde på gode løsninger”, fortæller 23-årige Mohammed.

Han er en af de tre unge fra Gellerup-området, som er blevet ansat som ufaglærte medarbejdere – såkaldte pladsmænd – på byggeriet af Sports- og Kulturcampus. Her løser de mange forskellige praktiske opgaver og er herved med til at sikre, at arbejdet ikke går i stå.

Arbejdsgiveren, MT Højgaard, er glad for samarbejdet, fortæller projektleder på byggeriet, Jeppe Pallesen:

”Det giver 100 procent værdi for os. Det er faktisk et kæmpe problem, når de ikke er her, da de bliver en del af byggepladsen og deres opgaver bliver vigtige for andre aktører. Der er så mange små og store ting, der skal ordnes, for at byggeriet glider, som det skal.”

Nødvendigt at være selvkørende
I virkeligheden er de tre unge medarbejdere blevet helt centrale hjul i det velfungerende maskineri, sådan et byggeri helst skal være. Når nogle af håndværkerne møder pludselige udfordringer, bliver én af de tre hurtigt tilkaldt for at løse opgaven, sådan at arbejdet kan fortsætte.

Listen med opgaver til de tre unge hænger i mandskabsbygningen viser den store variation i arbejdsdagen.

Det kan være alt fra basal oprydning til mere håndværksmæssige opgaver. Byggeplads-foranstaltninger er gode opgaver at øve sig på. De skal ofte pilles ned igen efter brug, og skal ikke se 100% perfekte og flotte ud – de skal mest af alt bare fungere.

Men de tre nye medarbejdere får også lov til at prøve kræfter med nogle af de håndværksfaglige ting, for eksempel efterstøbning af trappeskakte, hvor der skal lægges armering i og blandes beton. Undervejs lærer de blandt andet, hvordan man tager luft ud af betonen og finder den rigtige konsistens mv. De får også en stor indsigt i de mange forskellige håndværksfag, hvis de senere ønsker at gå i lære.

”Vi er jo først og fremmest en arbejdsplads, hvor vi ikke kan stå ved siden af og instruere hele tiden. Så der er behov for, at de kan være selvkørende efter en grundig instruktion – og det må jeg sige, at de alle tre lever fuldt op til. Hvis de kommer med den gode attitude og indstilling til opgaverne, så bliver de hurtige vellidte her på pladsen.”

”Det giver værdi for os”
De første skridt blev taget, da arbejdsfællesskabet Sjak & Byg før starten på byggeriet blandt andet blev hyret til at indrette den tidligere ungdomsklub til kontorer og frokoststue. De var første skridt, hvor MT Højgaard kunne se de unge an.

”Vi kan hurtigt se om de har gnister eller søvn i øjnene”, siger han med et smil. Undervejs blev det derfor tydeligt for folkene fra MT Højgaard, at med sindsro kunne ansætte de tre nye medarbejdere.

“Der er behov for, at de unge kan være selvkørende efter en grundig instruktion – og det må jeg sige, at de alle tre lever fuldt op til,” siger projektleder Jeppe Pallesen.

Jeppe Pallesen glæder sig over samarbejdet med jobcentrets medarbejdere og Det boligsociale hus, der har været en vigtig forudsætning for, at de tre medarbejdere kunne ansættes – blandt andet ved at hjælpe med papirarbejdet, så de hurtigt kunne komme i gang.

”Det er super fedt, at det er lykkedes! Det giver stor værdi for os på den lange bane, at det er de samme folk, der kommer hver dag. Vi lærer hinanden godt at kende, og de kan selvstændigt løse flere og flere opgaver,” siger Jeppe Pallesen.

Tilsyneladende har rygtet også spredt sig i lokalsamfundet, at byggepladsen er en god arbejdsplads:

”Der kom to andre unge ind på kontoret en dag og ville søge arbejde. De fortalte, at de havde en masse energi, og at de gerne ville bruge den på noget nyttigt. Det er virkelig dejligt, at der i lokalområdet bliver lagt mærke til, at vi har ansat de tre. Desværre har vi ikke behov for at ansætte flere lige nu.”

Også på en anden front har den lokale ansættelserne været gavnligt for MT Højgaard: Et par gange har en alarm meldt om uønsket aktivitet på byggepladsen, tit på grund af et ødelagt/væltet hegn og i løbet af kort tid har en af dem kunnet gå hjemmefra for at undersøge sagen nærmere.

Håber på fast kontrakt
Mohammed ved godt, hvordan man holder på en skruemaskine. Han har tidligere været tømrerlærling, men uheldige omstændigheder gjorde, at han ikke nåede at blive udlært. Han vil gerne gøre uddannelsen færdig, men lige nu er han især motiveret af en løn, der er en del højere end lærlingelønnen.

”Vi brokker os aldrig over opgaverne. Hvis det skal laves, så laver vi det. Det er en god arbejdsplads. Jeg kan godt li´ at være her,” siger han.

Lige nu er de ansat på løntilskud, men de håber at blive kontraktansat, når seks-måneders-perioden udløber.

”Jeg håber også, MT Højgaard synes, vi gør det godt, så de vil give os en fast kontrakt. Et fast job er selvfølgelig målet.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.