16-årige Omar Hatab fra Jettesvej har altid været vild med at spille fodbold. Men for få uger siden tog det hele en kraftig drejning for ham, da han blev udtaget til futsal-landsholdet, der i oktober skal repræsentere Danmark ved EM for døve i Italien.

Omar Hatab har fra fødslen haft svært ved at høre. Det generer ham dog ikke i hverdagen. Høreapparatet hjælper ham, og han passer uden problemer sin skolegang i 1.g.

Også på fodboldbanen klarer han sig strålende. Da han var fem år begyndte han at spille fodbold i Brabrand IF, og her har han gennem årene været en fast del af holdet, indtil han for et par år siden skiftede til fodboldklubben IVF i Toveshøj. Her spiller han nu på seniorholdet.

Men interessen for fodbold er nu også på vej til at give Omar Hatab en oplevelse, kun få andre får i deres liv: Han er blevet udtaget til det danske futsal-landshold for døve. Futsal er en særlig variant af fodbold, der spilles indendørs med en lidt tungere fodbold end normalt.

Det var hans storebror, som pludselig opdagede muligheden for at deltage i en fællestræning for de dygtigste døve fodboldspillere. Omar slog til og deltog i fællestræningen i Albertslund. Og efter endnu en samling fik den 16-årige fodboldspiller beskeden: Han skal med landsholdet til EM i Italien!

”Jeg havde helt ærligt ikke forventet, at det ville kunne ske – at jeg kunne komme på et landshold. Men nu er det altså sket,” konstaterer en overvældet Omar Hatab.

11. oktober rejser truppen til Italien, hvor holdet de følgende 12 dage skal forsvare de danske farver. Han har fået fri fra gymnasiet de første fire dage, hvorefter det er skolernes efterårsferie.

Svært at kommunikere
Omar Hatab er en teknisk dygtig fodboldspiller med et godt overblik, og det har han glæde af i futsal, der er et hurtigt og taktisk krævende spil, hvor de hurtigste fødder har en fordel. De fem spillere på holdet er hele tiden i bevægelse skal forsøge at arbejde sammen som en enhed.

”Det er lidt anderledes end normalt, bolden er lidt tungere og hopper ikke så meget. Det er et teknisk betonet spil, hvor man hele tiden er i bevægelse,” siger Omar Hatab, som især spiller på kanten og bidrager med gode afleveringer og et hårdt skud.

Hele truppen samlet til fotografering efter en hård fællestræning. Omar Hatab ses yderst til højre i forreste række. Foto: Alexander Grue Thomsen © Vestegnens SportsKlinik

Men det bliver bestemt ikke lettere af, at alle spillerne er hørehæmmede, og i landskampene er det ikke tilladt at bruge høreapparat. Det kræver stort overblik og evnen til at kommunikere på andre måder.

”Flere af spillerne på landsholdet kan slet ikke høre. Alle de andre kan tegnsprog. Jeg har ikke tidligere haft behov for det, men nu skal jeg have det lært,” siger han.

Ellers må spillerne kommunikere, så godt de kan, for eksempel ved at trampe i gulvet, så medspillerne kan mærke signalet med fødderne.

”Endnu mere at kæmpe for”
Fodbold har betydet meget for Omar, siden han var helt lille. Han har gennem tiden spillet alle pladser på holdet både i Brabrand IF og IVF – hvor der nu var mest brug for ham:

”Jeg har altid været glad for fodbold. Jeg har trænet meget og giver mig altid 100 procent, når jeg er på banen,” siger han.

”Jeg tror, det bliver virkelig fedt at være med til EM. Det bliver en helt ny oplevelse for mig. Jeg har aldrig været med et hold i udlandet før. Og på landsholdet bliver der endnu mere at kæmpe for.”

Han skal selv betale 3000,- for at deltage i EM. Resten af udgifterne betales af DGI og Dansk Døve-Idrætsforbund.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.