Dårlige trafikforbindelser har spillet en central rolle i Vestbyens Aftenskole BOF’s historie.
I begyndelsen af 1980’erne var det svært for beboere i Gellerup og Brabrand at komme til Midtbyens aftenskoleundervisning med de kollektive trafiktilbud. Det beretter Kirsten Jacobsen, der har været leder af BOF siden slutningen af 1980’erne.
Når ingen andre vil, må vi selv
Kirsten Jacobsen var med i en gruppe af aktive beboere i Gellerupparken og Toveshøj, der ønskede aftenskoletilbud til de mange beboere i det nye boligområde.
En henvendelse til AOF om at lægge undervisning i Vestbyen mødte afvisning i en tone, der stadig kan få Kirsten Jacobsens øjne til at gnistre af harme. Heller ikke de øvrige store oplysningsforbund var interesserede, om end de ifølge Kirsten Jacobsen tilkendegav det mere høfligt.
Hos det daværende Kritisk Oplysningsforbund fik de aktive beboere ideen til at starte et nyt lokalt oplysningsforbund. Det gjorde beboergruppen så, – og nu kan BOF som Vestbyens Aftenskole fejre 25 års jubilæum i sommeren 2009. Som den første aftenskole i et boligområde.
25 år i lyst og nød
Kirsten Jacobsen fortæller vredt om de vanskeligheder, der har været for at nå så langt. Lovgivningen har gentagne gange forringet vilkårene for folkeoplysning, – og ikke mindst for små lokale oplysningsforbund. Men Kirsten Jacobsen er et stort smil, når hun kommer ind på opgaver, BOF trods alt har været i stand til at løfte. Især arbejdet for integrationen i lokalområdet står hendes hjerte nært.
– og flere trafikproblemer
“Vi har i otte år kørt lokal undervisning for indvandrerkvinder under projekt ’I gang på dansk’. Alternativt skulle kvinderne først med bus til Midtbyen, og der vente på en forbindelse til Egå, før der på programmet var tre timers undervisning, de ikke forstod meget af.”
Der har i de seneste år ikke været bevillinger til ’I gang på dansk’, men Vestbyens Aftenskole arbejder på at få en ny udgave i gang igen med midler fra EU og fonde.
Ny leder af Vestbyens Aftenskole
Da Aarhusvest.dk besøger Kirsten Jacobsen på kontoret Janesvej 29, kld., har hun en gæst. Hun røber, det er hendes efterfølger som leder. “Det bliver først officielt på mandag,” griner en Kirsten Jacobsen nær pensionsalderen, men fortsætter så: “Helbredet vil ikke mere, som jeg vil. Så nu tager Kjeld Ejstrup over. Som kasserer i bestyrelsen kender han allerede til meget af det.”
Kirsten Jacobsen fortsætter som menigt medlem i bestyrelsen. Så hun er stadig med i arbejdet, når 25 års jubilæet fejres næste år.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.