44-årige Sami Saidana er bestyrelsesmedlem i Foreningen for Moské og Islamisk Center. Han ønsker at se Danmark som et multikulturelt samfund, og derfor er det for ham vigtigt, at folk forstår baggrunden for og nuancerne bag projektet. De er der nemlig – og de rækker ud over snævre gruppers interesser.
"Den nye moské på Grimhøjvej er ikke nogen trussel imod, at stormosképrojektet kan gennemføres med succes. Det mener jeg ikke. Det er en helt anden målgruppe, der har etableret sig derude," siger Sami Saidana om den nye moské på Grimhøjvej, der drives af den sunnimuslimske gruppering safisterne.
Foreningen for Moské og Islamisk Center ønsker et samfund, hvor mangfoldighed er værdsat. Mangfoldighed – hvad enten det er af religiøs, etnisk, kulturel eller aldersmæssig karakter. Det er foreningens vision.
Man ønsker et center, hvor man kombinerer de religiøse handlinger med tilstedeværelsen af et islamisk videnscenter. Og der er mange foreninger bag projektet.
"Vi er 11 forskellige foreninger, der står sammen om projektet. Lad mig her nævne den kurdiske forening og kvindeaktivitetsforeningen," siger Sami Saidana. Dette er nyskabende ved stormosképrojektet. Religionsekspert fra Århus Universitet, Lene Kühle, har tidligere fremhævet, at de muslimske minoriteter er splittede på grund af deres etniske herkomst – her er der imidlertid bred samling.
Hvor skal den være?
En del af debatten om moskéen drejer sig om dens beliggenhed. Foreningen for Moské og Islamisk Center ønsker at erhverve en grund på Gudrunsvej ved Globus 1. Den 23. januar behandles netop dette spørgsmål ved en høring i Århus Byråd. Der er imidlertid også blevet talt om en placering på havnen.
"Det ville være det allerbedste. Hvis vi fik en moské på havnen, ville det være et fælles vartegn, som ville signalere fællesskab og mangfoldighed," siger Sami Saidana. Han er dog realist – løsningen skal stille så mange mennesker som muligt tilfredse.
"Økonomisk ville det være alt for dyrt. Derudover ville det møde en masse modstand, som ville skade projektet. En stormoské i Gellerup – der hvor muslimerne bor – vil være rigeligt tilfredsstillende for os," slutter næstformanden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.