Det er en god ide at genbruge resurser i stedet for, at de bliver til affald.
Det ved vi sikkert godt alle sammen. Men som en af de tre grønne guider i Århus kan Erik Stryhn Rasmussen lægge vægt bag ordene med konkret viden.
En glasflaske kan genbruges 30 gange, og en ny flaske af indsamlede genbrugsflasker kræver kun ¼ af den energi, der skal til for at producere en flaske af råstoffer. Ifølge Erik Stryhn Rasmussen fungerer det danske returflaskesystem rigtigt godt.
Mange dåser genanvendes ikke 
Vi er mindre gode til at genanvende dåser. Hele 15% af dåser med pant afleveres ikke til genbrug. I Danmark smider vi pantværdi på især dåser og plastikflasker for mere end 100 millioner kr. ud om året. Det er måske en del af dem, vi finder som henkastet affald også i Århus Vest. Men dertil kommer, at vi danskere i gennemsnit henter 1 million dåser uden pant i Tyskland, – OM DAGEN!
"Mange, men ikke alle butikker tager imod dåser uden pant," gør Erik Stryhn Rasmussen opmærksom på: "Men ellers kan dåser afleveres som ’jern og metal’ i lokale affaldssorteringsanlæg, som flere boligafdelinger i Århus Vest allerede har indrettet. Eller på de kommunale genbrugsstationer."
"For hver 100 dåser, der afleveres i et genbrugssystem, kan produceres 90 nye dåser, og energibesparelsen ved genanvendelse er på hele 90%," tilføjer Erik Stryhn Rasmussen.
Tilmed giver dåser i husholdningsaffald driftsproblemer på forbrændingsanlægget i Lisbjerg. Dåser er af aluminium, som smelter i forbrændingen og bliver til klumper, der skal renses ud af anlægget.
Fokus på dåser i Gellerup
Ulla Bording Jørgensen fra Meyer-projektet i Gellerupparken og Toveshøj oplyser, at projektet i år netop har haft fokus på dåser i forbindelse med affaldsindsamling med børnehaverne.
"Vores 21 sociale viceværter, kaldet meyere, informerer beboere om, hvordan man sorterer sit affald korrekt," siger Ulla Bording Jørgensen, "meyerne henviser til glascontainere opstillet ved de mange affalds-øer i området."
Miljøfarligt affald
Det er vigtigt for Erik Stryhn Rasmussen også at minde om, at batterier og elektronik giver miljøproblemer ved forbrænding. Derfor skal den slags ikke i husholdningsaffaldet, men afleveres til genbrug. Gellerups meyere henviser beboere til at aflevere brugte batterier i Føtex i City Vest.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.