For at hitte rede i affaldskomposterings veje og vildveje har Aarhusvest.dk kontaktet en ekspert, nemlig en af Århus Kommunes tre grønne guider Erik Stryhn Rasmussen.
Aarhusvest.dk har tidligere mødt Erik Stryhn Rasmussen på bagagerumsmarked ved IHF’s klubhus på Jernaldervej. Her fortalte Erik Stryhn Rasmussen om kompostering af plantematerialer fra husholdningsaffald.
Kompostering eller forbrænding
"Kompostering giver den bedste udnyttelse af næringsstoffer," forklarer Erik Stryhn Rasmussen, men tilføjer overraskende: "Forbrænding giver den største energigevinst." Derfor skal man kunne bruge det komposterede materiale i egen have. Ellers er det bedre at sende sine planterester i husholdningsaffaldet med renovationen til forbrænding på affaldsanlægget i Lisbjerg, som leverer 20 procent af den varme og el, der forbruges i Århus.
Men Erik Stryhn Rasmussen er ikke færdig med at overraske med, hvordan det her med affald hænger sammen: "Planterester og andet madaffald indeholder 80 procent vand. Det sparer forbrændingsanlægget for at tilsætte vand til andet affald til forbrænding, fordi det ellers skulle til for at få en optimal forbrændingsproces."
Det lyder, som om samvittigheden kan have det godt med, at man ikke har anskaffet sig en af de lukkede grønne komposteringsbeholdere og er gået i gang med at kompostere med alt, hvad det indebærer.
Fælleskompostering problematisk
Faktisk advarer Erik Stryhn Rasmussen mod denne form for kompostering i de mange etageboliger, som findes i Århus Vest: "Fælleskompostering mislykkes ofte i praksis. Der kommer lugtgener og rotteplage. Og uden tilstrækkelig iltning kommer der mere Co2 og drivhusgasser ud af en utilstrækkeligt styret kompostering end ved at forbrænde på Lisbjerganlægget."
Midt i al sagligheden ser det alligevel ud, som om det stikker Erik Stryhn Rasmussen i hjertet ikke bare at kunne anbefale kompostering: "Kompostering med planterester fra husholdningen svarer til at holde et husdyr, som skal passes med omhu. Glæde ved at have sit eget genbrugssystem er nok den største gevinst. Ud over den motivation selv at producere et materiale til brug i egen have." – Man skal åbenbart være lidt af en ’havenørd’ for at gå i gang!
Penge at spare på grønt affald
Men Erik Stryhn Rasmussen har med et venligt smil en anbefaling til de almene boligafdelinger i Vestbyen: Grønt affald fra haver og fællesarealer kan omsættes i åbne kompostanlæg. Det er fornuftigt genbrug, der sparer penge til bortkørsel. Og det medvirker til at bevare et varieret dyreliv i vore boligområder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.